Архијерејска Литургија у манастиру Мајсторовини

Архијерејска Литургија у манастиру Мајсторовини
Архијерејска Литургија у манастиру Мајсторовини
Архијерејска Литургија у манастиру Мајсторовини
Архијерејска Литургија у манастиру Мајсторовини

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије и Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служили су 13. априла 2018. године свету архијерејску Литургију у манастиру Мајсторовини код Бијелог Поља.

Митрополит Амфилохије је началствовао литургијским сабрањем на позив верног народа бјелопољског краја који је желио да му изрази захвалност за сва доброчинства која им је учинио. У литургијској проповеди Митрополит црногорско-приморски је рекао да се радује због обнове светиње манастира Мајсторовина.

-Радујем се што се ова древна светиња обнавља обнављајући и нас својом обновом, рекао је Митрополит  и подсетио како је почела обнова овог манастира с голе ледине. -Прихвати се тога посла блаженопочивши отац Јоаникије (Зиндовић) и обнови се ова светиња, полако васкрсава. Гдје год нешто крене с Божјим благословом то и напредује, нема никакве сумње. Обновљене су тако и многе друге светиње широм Црне Горе, које су биле пустолине по двјеста, триста година, казао је Владика.

Владика Амфилохије је нагласио да је та обнова била могућа благодарећи чињеници да се није била угасила вера у нашем народу. -Вјера се била притајила, као ријека понорница. Црна Гора, споља гледано, јесте била обезбожила. Одагнат је народ од цркава Божјих, од светиња, али није се угасила та Божја свијећа у народној души. И благодарећи управо томе, било је могуће и да дође до обнове ове Епархије будимљанско-никшићке, древне светосавске епархије и обнове толиких светиња по Црној Гори у ово вријеме новог страдања Цркве Божје, објаснио је владика Амфилохије и подсетио да држава Црна Гора захтева од Српске Православне Цркве да се региструје.

-А ја њима кажем: ко би требао кога да региструје, Црква вас или ви Цркву? Јер, ова Црква је саградила Црну Гору, посебно благодарећи великим цетињским митрополитима. И Црква Божја је уграђена у биће Црне Горе. То што су ови наши неокомунисти то заборавили, није ни чудо. А они су од комунизма прихватили оно што је дошло главе комунизму, а то је безбожништво и отимање од других, казао је  Митрополит.

Митрополит Амфилохије је рекао да је човек призван да буде бесмртно биће и да је у томе његово достојанство. -Данас је Источни петак и сјећамо се и Мајке Божје која је родила Господа, подарила га тиме нама људима, Њега од Дјеве рођенога, преображенога на Гори таворској, васкрслога из мртвих и који ће опет доћи да суди живима и мртвима и Његовом царстви неће бити краја. И из свега чега се Он дотакне, чега се дотакао, и људске душе и тијела, и људи и народа, родио се нови живот, поручио је митрополит Амфилохије.

Након причешћа верних, на крају богослужења владика Јоаникије је рекао да је Господ својом смрћу и својим васкрсењем обновио људску природу. -Обновио је нашу савјест, наше заједништво вратио нас самима себи, вратио нас у наручје Оца нашега небескога, вратио нас једне другима. Заправо нас је уздигао и у тој радости ми се сабирамо на овај свети дан, славимо ову свијетлу седмицу сваки дан као васкрсење Христово, славимо као један дан. А у овај петак посебно помињемо чудо извора живоносног источника у Цариграду, гдје је подигнут велики храм још у петом вијеку. Ту је чудотворна вода, исцјелитељна. Заправо, наша света вјера даје исцјељење и душе и тијела од разних наших болести, немоћи, траума, мука. А оно што је најважније, наша света вјера нас обједињује у љубави, рекао је Владика и подсетио да је митрополит Амфилохије својим делом означио време у коме живимо, целу једну епоху.

-Зато што је Богу служио и само Богу славу узносио. Од људи је понекад био и оспораван, али ипак и помаган и подржаван. И зато што је имао такав став и опредјељење, Бог му је дао и да обиљежи ову епоху, и у Црној Гори а и шире. Зато се данас веома радујемо, драга браћо и сестре, што смо се овдје сабрали, у овој обновљеној светињи. Знамо да је први камен обнове у овој светињи положио Високопреосвећени Митрополит, заједно са блаженопочившим претходним игуманом Јоаникијем, казао је Владика и објаснио је да је повод сабрања била жеља Бјелопољаца да се посебно захвале митрополиту Амфилохију.

-На подручју Бијелог Поља у последње вријеме су обновили четрнаест кућа. Црквена општина је покренула једну велику акцију. Помагали су Бјелопољци, али је увијек помогао и наш Високопреосвећени Митрополит састрадавајући са сиротињом и са онима којима је милост Божја и помоћ потребна, казо је Владика и додао да није било могуће помоћи свима.

-Јер има много оних којима је потребна и наша љубав и пажња и помоћ. Али, дали смо свој допринос, а посебно желимо да се захвалимо Високопреосвећеном Митрополиту који је од почетка до краја и у обнови ове светиње и осталих светиња, и нарочито за обнову кућа наше браће и сестара. Нека га Бог благослови и нека му Бог да снаге да носи своје бреме. Он носи Црну Гору на својим плећима. Није му то бреме лако, али Бог му даје снаге па издржава, закључио је владика Јоаникије.

Митрополит Амфилохије и владика Јоаникије посетили су и манастир Вољавац код Бијелог Поља, као и цркву Светог Јована Крститеља у бјелопољском селу Сутиван.

Извор: Митрополија црногорско-приморска