Архијерејска Литургија у манастиру Светог Саве у Илајну

Архијерејска Литургија у манастиру Светог Саве у Илајну
Архијерејска Литургија у манастиру Светог Саве у Илајну
Архијерејска Литургија у манастиру Светог Саве у Илајну
Архијерејска Литургија у манастиру Светог Саве у Илајну

У среду, 9. децембра 2015. године, Његово Преосвештенство Епископ Митрополије аустралијско-новозеландске г. Иринеј служио је авету архијерејску Литургију у манастиру Светог Саве у Илајну. Саслуживали су архимандрит Лазар (Царан), протојереји-ставрофори Петар Дамњановић и Милорад Лончар, протојереј Момчило Вукша, као и ђакон Срећко Живановић.

Певницу је предводио протојереј Драгољуб Пантелић заједно са протиницом Јулијаном, а молитвеним присуством храм су украсили и игуман архимандрит Теодор (Бојовић) и монахиња Ангелина, као и велики број верника.

После читања светог Јеванђеља, Епископ се обратио окупљеном народу Божјем надахнутом беседом у којој је указао на тајанствени смисао речи великог ловћенског Тајновидца, митрополита Петра Другог Петровића Његоша, "благо ономе који живи до вијека, имао се рашта и родити". Владика је објаснио да се ове речи између осталог односе на откривење Бога преко светих својих, а да савршени пример овога можемо видети у лику и личности Светог Алимпија Столпника. Епископ је указао на његово стрпљење као на врло значајну црту његовог испосничког живота, живећи на столпу (стубу) пуне 53 године. Свети Алимпије је својим животом окупио око себе велико мноштво монаха и верника, иако су га многи исмејавали на почетку, он је сва искушења пребродио својим стрпљењем и уздањем на Бога. А ова истина, рекао је Епископ, се поново видљиво остварила у нашим временима када се васколико хришћанство у Сирији сабрало око града Алепа, управо ту где је подигнут заменити храм Светог Алимпија Столпника.

На светој Литургији обављен је и мали помен задужбинарима свете обитељи, Војиславу и Јелени Милетић. Ппреломљен је славски колач у част Светог Алимпија. Вредна домаћица овогодишње славе је била неуморна радница у Колу српских сестара „Преподобна мајка Ангелина" при манастиру Светог Саве, гђа Јелена Аранђеловић из Ђилонга. Из њених руку на позив Епископа, гђа Славица Перуача, такође из Ђилонга, примила је колач за следећу годину.

Након свете Литугије уследила је трпеза љубави, коју је благословио епископ Иринеј. После трпезе љубави, Епископ је провео остатак дана у духовно-конструктивним разговорима са свештенством, монаштвом свете Обитељи, а и са верницима.

Дан је завршио вечерњим богослужењем, а све у славу Тројединог Бога.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска