Архијерејска Литургија у Покровском храму у Ваљеву

Архијерејска Литургија у Покровском храму у Ваљеву
Архијерејска Литургија у Покровском храму у Ваљеву
Архијерејска Литургија у Покровском храму у Ваљеву
Архијерејска Литургија у Покровском храму у Ваљеву

На празник Светих мученика Трофима, Саватија и Доримедонта, 2. октобра/19. септембра Лета Господњег 2016., Његово Преосвештенство изабрани Епископ аустралијско-новозеландски г. Силуан служио је свету архијерејску Литургију у храму Покрова Пресвете Богородице у Ваљеву, уз саслуживање свештенства Архиепископије београдско-карловачке и епархија Сремске и Ваљевске.

Како се ускоро ближи дан његовог одласка на трон у завичајни Сиднеј, владика Силуан заблагодарио је Епископу ваљевском Милутину, свештенству и народу за велику љубав и узмолио њихове молитве за браћу и сестре "најудаљенијег олтара" Српске Православне Цркве.

-У Часном крсту је тајна љубави и без њега она не постоји. Љубав се не огледа у томе да човек себи прибавља добра, већ да себе даје. У томе је тајна Светог крста. Таква се љубав може задобити само хришћанским животом у свету који, како је Господ Христос говорио, "у злу лежи". Свету, у коме је човек изгубио компас и љубављу назива разна осећања и пориве, који са исконским смислом те речи немају додира. А Господ тражи да Му на љубав одговоримо, беседио је епископ Силуан на архијерејској Литургији у Покровској цркви.

-Љубављу се данас назива себичност, третирање другог као средства за остварење сопствених циљева. Да би се спознала права љубав потребна је благодат Духа Светога, а она се задобија светотајинским и врлинским животом. Тада човек задобија духовно око и види ближњег као брата и сестру. То није љубав од овог света, већ љубав која се открива у тајни Часног крста, тајни спасења света... Тајни Јагњета Божјег које се жртвује за грехе света и тајни светих мученика, који су у аренама неустрашиво исповедали Христа, не бојећи се лавова и распећа. Такву љубав једино Господ може дати и једино таква љубав може да одржи свет. Свет је данас устао на свету породицу, у хришћанској дефинцији "малу цркву", језгро једног народа... Уставши на то језгро, свет устаје и на самог Христа, на свете тајне, молитву и добра дела. Сва механизација зла покренута је против сваког хришћанина, као уда Христовог, указао је владика Силуан.

-Хвала Богу, у нашој светој Србији, која крст носи до Јасеновца, Пребиловаца и Косова и Метохије, из дана у дан збива се васкрсење и она Господу хита у загрљај. Благо овом светом граду, овој дивној епархији и епископу, чије су цркве испуњене вернима, који се сједињују са Господом у Светој тајни причешћа. Овај народ се васпитава Христом и светим тајнама, што га чини неосвојивим бастионом за сваку пропаганду. Чувајте ваш ум и срце! Радујем се што сам имао прилике да стасам овде са вама. Да се духовно бодрим и храним поред ћивота великих Божјих угодника, светионика Православља – владике Николаја и аве Јустина. Да растем поред Владике ваљевског Милутина, мог духовног оца, који је и вама свима отац. Благодарим њему, свештенству и свом народу, поручио је владика Силуан, до суза дотакавши велики број верника у најстаријем градском храму.

Епископ Силуан узмолио је Ваљевце да узносе молитве за српску браћу и сестре на "најудаљенијем олтару" наше Свете Цркве, да духовно опстану под све јачим притиском секуларизованог друштва. Да венац спасења сви заједно примимо...

Извор: Епархија ваљевска