Архијерејска Литургија у Рамаћи

Архијерејска Литургија у Рамаћи
Архијерејска Литургија у Рамаћи
Архијерејска Литургија у Рамаћи
Архијерејска Литургија у Рамаћи

На југоисточним падинама планине Рудник сместило се живописно село Рамаћа, које је у попразнству Богојављења засијало евхаристијском светлошћу сабрања предвођеног са својим пастиреначалником Епископом жичким г. Јустином.

Рамаћка црква „Куманица“, посвећена је Светом Николају Мирликијском Чудотворцу и спада у посткосовске богомоље. Ова црква је без обзира на историјске прилике средњовековене Србије и недаће које су задесиле српски народ на овим просторима сачувала живопис и архитектуру непромењеном. По мишљењу историчара Борисава Челиковића, у књизи „Светилишта рудничкога краја“, назив Куманицасе тумачи у духу старине, будући да спада у најстарије сачуване цркве овога краја, као и чињеницом да је кумовала и помагала изградњу других цркава у рудничком и гружанском крају.

На литургијском сабрању Преосвећеном Владики саслуживали су архијерејски намесник гружански протојереј Милосав Живановић, парох горњемилановачки протојереј-ставрофор Миленко Милованчевић, парох чачански јереј Слободан Јаковљевић, парох рамаћки јереј Драган Милованчевић, као и протођакон Александар Грујовић.

Евхаристијско славље допуњено је чином свете тајне крштења и миропомазања. Преосвећени је благоизволео да крсти новорођено дете пароха рамаћког јереја Драгана и тим чином је све сабране удостојио велике благодати и радости. Крстивши Софију и изливши изобиље благодати Духа Светога на новог члана Цркве Христове, Преосвећени је честитао родитељима, кумовима и многобројној породици Милованчевић.

Извор: Епархија жичка