Архијерејска Литургија у Шибенику

Архијерејска Литургија у Шибенику
Архијерејска Литургија у Шибенику
Архијерејска Литургија у Шибенику
Архијерејска Литургија у Шибенику

Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије служио је 21. августа 2016. године свету архијерејску Литургију у храму Вазнесења Христовог у Шибенику. Том приликом верницима је представио новог шибенског пароха Дајана Трифуновића који је одликован чином протојереја и новог епархијског ђакона Миленка Лошића.

Епископ Фотије је рекао да се сада налазимо у периоду између два велика празника, Преображења Господњег и Успења Пресвете Богородице, те да је ово време када, као и у сваком посту, преиспитујемо своје духовно стање. „Како је говорио Свети апостол Павле, запитајмо се да ли себе зидамо као храм Божји, са драгим камењем, мермером и златом или само сламом и блатом земаљским. Да ли себе уграђујемо у живу Цркву Христову или се васпитавамо као смртно, пролазно биће које неће проћи огањ приликом другог доласка Христовог“, поручио је владика Фотије и нагласио да је период поста време када треба да се трудимо да будемо бољи него што јесмо, да се удубљујемо у тајне наше вере и долазимо на света богослужења.

„Нема нас много данас овде и зато се питамо где су они људи који  понекад дођу у храм Божији, најчешће за Божић, Васкрс и храмовну славу. Где су они читаве године и шта се у међувремену десило у њиховим животима, колико безакоња су учинили, а колико мука и невоља су имали“, упитао је Епископ са поруком да је храм Божји дом сваког верника у који се не улази из обавезе, већ из љубави и сазнања колико је то душекорисно за свакога од нас.

Извор: Епархија далматинска