Архијерејска Литургија у Шимановцима

Архијерејска Литургија у Шимановцима
Архијерејска Литургија у Шимановцима
Архијерејска Литургија у Шимановцима
Архијерејска Литургија у Шимановцима

Шимановчани су 15. октобра 2017. године са радошћу дочекали свог архијереја Епископа сремског Василија. Већ од 9 часова почело је окупљање испред светог храма у Шимановцима за дочек епископа. У 9,30 часова мноштво верног народа са свештенством и ученицима основне школе чекали су у шпалиру да добију благослов од свог архијереја и да заједно учествују у светој архијерејској Литургији.

Епископу Василију саслуживали су: архијерејски намесник земунски протојереј-ставрофор Слободан Радојчић, парох батајнички протојереј-ставрофор Милорад Симић, парох сурчински јереј Слободан Чавка, парох батајнички јереј Драган Гаврић и епархијски протођакон Слободан Вујасиновић. Архијерејску Литургију су на свој начин улепшали својим појањем студенти Православног богословског факултета Универзитета у Београду.

У својој беседи владика Василије је поздравивши присутне нагласио значај донаторства за опстанак и живот наше Цркве. -Наши стари су градили светиње и нама их оставили, па и ми треба да градимо и будућим генерацијама оставимо. Ако сви по мало учинимо, нико неће бити оптерећен а наша деца ће нам итекако били захвална, рекао је владика Василије.

Долазак Епископа у Шимановце је свакако са добрим разлогом. Шимановчани су генерално средили унутрашњост светог храма. Уведено је централно грејање урађен под са новим гранитним плочама, сређене стасидије, часни престо, крстионица. Свети храм је добио сасвим нови изглед. Владика Василије је на предлог Црквене општине Шимановци великим приложницима Термомонту из Шимановаца и трговини и мењачници Ангелина из Хоргоша уручио епархијске грамате као захвалност за помоћ и љубав према својој светој Цркви. Сви остали приложници који су учествовали у овом пројекту добили су захвалнице.

Владика Василије је доделио и орден Мајке Ангелине мајкама из Шимановаца које имају по четворо или више деце.

За труд и рад како на грађевинском пољу тако и на духовном надлежног пароха шимановачког протојереј Жељка Кретића владика Василије је унапредио у чин крстоносног протојереј-ставрофора.

Извор: Епархија сремска