Архијерејска Литургија у сиднејској Лазарици

Архијерејска Литургија у сиднејској Лазарици
Архијерејска Литургија у сиднејској Лазарици
Архијерејска Литургија у сиднејској Лазарици
Архијерејска Литургија у сиднејској Лазарици

Његово Преосвештенство Епископ Митрополије аусзтралијско-новозеландске г. Силуан учинио је, у Недељу месопусну, редовну канонску посету парохији Светог кнеза Лазара у Сиднеју и том приликом служио свету архијерејску Литургију. 

Саслуживали су старешина Лазарице протојереј-ставрофор Миодраг Перић, бивши лазарички парох Раде Радан, гост из Покровске цркве у Београду прота Драган Предић, лазарички парох Андреј Крстић и протођакон Петар Мракић. Иако је присутних верника било мање него уобичајено, због обавеза многих око Српског фестивала који се тог викенда одржавао у центру Сиднеја, богослужење је било складно, богоугодно и торжествено. 

Лазарички храм је један од најлепших сиднејских храмова, познат по благољепију својих богослужења. Ипак тог дана посетом, усрдном молитвом, очинском поуком и надахнутом беседом надлежног Епископа, Његовог Преосвештенства г. Силуана, Лазарица је била обдарена несвакидашњим благословом и „Богу ближа“. 

Благољепију светог богослужења, као и сваке недеље, допринео је Лазарички хор предивним појањем и присутни верни народ својим активним учешћем у одговарањима на разговетне и попут „јерихонске трубе“ громогласне прозбе протођакона Петра.

Предивну слику „неба на земљи“ употпунило је служашче свештенство, као на најлепшим византијским фрескама, трудом и даром оца Радета одевено у свечане одежде Епархијске кројачке радионице „Ризе“, и поворка скоро свих присутних верних који скрушено приступају светој Чаши, најпре чтечеви и дечица, а потом и остали. 

лава Богу, у већини сиднејских храмова васпоставља се једна изворно хришћанска, древна и веома корисна пракса окупљања за заједничком трпезом након духовне трпезе, као продужетак свете Литургије. Тако је и у Лазарици након сваке Литургије и захваљујући стубовима Лазарице, вредним чланицама Кола српских сестара на челу са протиницом Миладом и Приређивачком пододбору предвођеним г. Љубом Богићевићем.

текст и фото: протојереј-ставрофор Миодраг Перић

Извор: Митрополиј аустралијско-новозеландкса