Архијерејска Литургија у Сремским Михаљевцима

Архијерејска Литургија у Сремским Михаљевцима
Архијерејска Литургија у Сремским Михаљевцима
Архијерејска Литургија у Сремским Михаљевцима
Архијерејска Литургија у Сремским Михаљевцима

Сведочанство о истинској, непролазној и делатној љубави које Бог дарује свету кроз историју спасења људскога рода, крунисано је у самом овоземаљском животу Господа нашега Исуса Христа, а предато и посведочено кроз благодатно деловање Господњих апостола и ученика – све до наших дана. Дело које сведочи и нама данас о таквој богочовечанској љубави је света архијерејска Литургија и молитвено празновање ученика Христовог и Апостола љубави – Светог Јована Богослова.

Освећењем обновљеног храма и светом архијерејском Литургијом, која је служена у Сремским Михаљевцима у храму посвећеном Светом Јовану Богослову са почетком у 9:30 часова, началствовало је Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије уз саслуживање протојереја-ставрофора Милета Јокића, архијерејског намесника старопазовачког и пароха бусијског, архијерејског намесника пећиначког јереја Бојана Мијановића, пароха пећиначког, протонамесника Ратка Нонковића, пароха вашчанског, јереја Ђурђа Чулића, пароха прховачког и сремскомихаљевачког и ђакона Горана Власца.

За певницом лепоти богослужења допринели су својим појањем јереј Предраг Михајловић, парох купински, јереј Милан Главашевић, парох попиначки и сибачки, професор карловачке Богословије г. Јован Стојановић, као и светом храму присутно свештенство архијерејског намесништва пећиначког и верни народ.

У току свете архијерејске Литургије, јереј Ђурђе Чулић, парох прховачки и сремскомихаљевачки, произведен је и одликован у чин протојереја.

На крају свете архијерејске Литургије, архипастирску беседу и речи духовне утехе одржало је Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије, говоривши о значају следбеника Христовог – Јована Богослова као и о минулим данима и искушењима за све верне у време вандредног стања. Затим је уследило освећење славских колача и жита, литија око светог храма као и помен пострадалима из Сремских Михаљеваца.

Трпеза љубави служена је у просторији ловачког дома у Сремским Михаљевцима захваљујући љубави и труду домаћина – пароха и његове породице, црквених кумова и вернога народа. У току трпезе љубави, пригодним говорима су се обратили протојереј Ђурђе Чулић, парох прховачки и сремскомихаљевачки и Архијерејски намесник пећиначки, јереј Бојан Мијановић, парох у Пећинцима.

Извор: Епархија сремска