Aрхијерејска Литургија у Трпињи

Aрхијерејска Литургија у Трпињи
Aрхијерејска Литургија у Трпињи
Aрхијерејска Литургија у Трпињи
Aрхијерејска Литургија у Трпињи

Дана 29. децембра 2018. године, када Црква слави Светог пророка Агеја и Свету царицу Теофанију, Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим је принео бескрвну жртву од свих и за све у храму Вазнесења Господњег у Трпињи.

Његовом Преосвештенству су саслуживали протојереј-ставрофор Душан Марковић, умировљени парох, протонамесник Немања Клајић, парох мирковачки, јереј Горан Тодоровић, парох бјелобрдски, јереј др Марко Шукунда, парох трпињски, и ђакон Предраг Јелић из Даља.

Епископ је, по, отпусту поучио верни народ:

-У Име Оца и Сина и Светога Духа! Часни оци, драги народе Божји и децо Божја, нека је на здравље и спасење данашњи дан милости, љубави и радости Божје која се излила на нашу зједницу у Трпињи. Принели смо Господу бескрвну жртву од свих и за све. Принели смо жртву Ономе који је због нас људи страдао и васкрсао, те нам поново омогућио заједницу у радости и љубави. Благословен је данашњи дан, већина вас је приступила светој тајни причешћа. Свето причешће је залог вечности у нашега живота у Цркви Божјој и ка том залогу увек требамо ићи. Свето причешће нама отвара Двери Небескога Царства. Као народ Божји требамо увек да ходимо путем подвига и Јеванђеља Господњег. Јеванђеље нам је дато као смерница којим путем требамо ићи и као закон према којем требамо да се владамо. Јеванђеље није закон који нас гони, присиљава и удаљује од заједнице, него је то онај закон који нам открива слободу и љубав. Тај закон није у овоземаљским оквирима , то је закон љубави Божје – закон слободе. Он нас увек враћа у наручје Божје, у наручје Онога који је због нас људи страдао, био погребен и васкрсао.

Наша православна вера није вера туге него љубави, наде и радости. На светим службама осетимо радост Божју, Његову љубав и милост. Наши подвижници који су ходили овим светом знали су да једино љубављу према Богу и пребивајући у заједници са Богом могу задобити небеске врлине. Остао нам је пример ка којем требамо да стремимо. Много је примера из наше богате историје кроз коју су људи подвигом и љубављу угодили Творцу и задобили венац вечне славе. Требамо се угледати на такве људе почевши од Светога Саве и целог Немањићког рода. Све до данашњих дана много је било људи који су живели за народ и за Цркву Божју. Као небески народ требамо да следујемо таквим примерима. Подвигом и крстом који су носили били су сведоци Васкрсења и радости која се излила на целокупно човечанство. У данашњем прокимену апостола могли смо да чујемо стих „Зарадоваће се праведник у Господу и уздаће се у Њега“ – јер је праведност пут врлине, љубави и милости Божије.

У првим временима хришћанства људи који су сведочили веру су страдали, нису се одрицали Бога. Сакривали су се, али су и упркос тескоби носили Крст Господњи сведочећи Васкрсење. Као народ требамо и у овим временима да носимо Крст Господњи. Можда су наша времена лакша, али су свакако бременита и тешка. Печат вере увек треба да носимо у нашим срцима. Нека је благословен данашњи дан и нека сте благословени народе Божји и децо Божја, нека се наша заједница у Трпињи сачува и умножи и нека је Господ благослови од сада и кроз сву вечност. Амин.

Радост заједничарења настављена је у парохијском дому за трпезом коју су са љубављу припремили парох трпињски отац Марко Шукунда и чланови одбора Црквене општине Трпиња.

Извор: Епархија осечкопољска и барањска