Архимандрит Методије Хиландарац гост Епархије милешевске

Архимандрит Методије Хиландарац гост Епархије милешевске
Архимандрит Методије Хиландарац гост Епархије милешевске
Архимандрит Методије Хиландарац гост Епархије милешевске
Архимандрит Методије Хиландарац гост Епархије милешевске

Игуман манастира Хиландар архимандрит Методије боравио је 17. и 18. октобра 2021. године у Епархији милешевској. Цењеног госта дочекао је Преосвећени Епископ милешевски г. Атанасије у манастиру Милешеви. Након вечерње службе игуман Методије је у пријепољском Дому културе одржао занимљиво и веома посећено предавање на тему Православно монаштво и његова улога у савременом свету.

У понедељак 18. октобра 2021. године Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у Вазнесењском храму манастира Милешеве уз саслужење игумана манастира Хиландар архимандрита Методија, игумана манастира Свете Тројице у Пљевљима Зосиме, игумана манастира Успења Пресвете Богородице у Сељанима код Пријепоља Петра, игумана манастира Светог Николаја у Прибојској Бањи јеромонаха Јована, јерођакона Нектарија Хиландарца и протођакона Ивана Савића.

Након отпуста Преосвећени Епископ Атанасије је присутнима представио драгог госта, захвалио му се што је са својом сабраћом посетио нашу епархију и донео нам благослове Свете Горе и манастира Хиландар па га потом замолио да упути неколико речи поуке.

Архимандрит Методије се захвалио на указаном гостопримству и части што су могли да заједно узнесу молитве и благодарност Богу а потом присутне подсетио на чврсте везе које вековима спајају Хиландар и Милешеву: – Велика је наша духовна радост што смо могли да се помолимо овде, у светом храму, где су некад у целости почивале мошти Светог Саве. И ми у манастиру Хиландару осећамо његово живо присуство, како његово тако и његовог преподобног оца Симеона Мироточивог.

– Када смо пре две године, на Светој Гори, прослављали осам векова од када је Свети Сава постао први Архиепископ српски, који је тада и основао самосталну Српску Архиепископију, предложили смо Сабору светогорских монаха да заједно прославимо тај јубилеј, они су то са радошћу прихватили. У Протатској цркви, у Кареји у центру Свете Горе, служили смо саборну свету Литургију. Један монах, црквењак, који опслужује Протатску цркву, за време јутрења је пришао и рекао ми: – Свети Сава то што је учинио, он то није учинио да би делио Цркву него да би је још више ујединио, још више оснажио.

– Тако се и ми молимо нашем заједничком небеском заштитнику Светом Сави да нас он стално укрепљује својим молитвама, и да помаже да увек будемо уједињени, и да те разлике које имамо између себе не буду разлог да би се ми делили већ да би само Цркву Христову учинили још богатијом и лепшом, као нешто што је најлепши принос Богу, истакао је игуман Методије.

Извор: Епархија милешевска