Архимандрит Сава Јањић: Реаговање на изјаву гласноговорника Косовске полиције г. Баки Келанија

Реаговање на изјаву гласноговорника Косовске полиције г. Баки Келанија

У својој изјави за медије гласноговорник Косовске полиције Баки Келани
изјавио је јуче да наоружана лица која су прексиноћ ухапшена испред манастира немају везе са тероризмом и да је реч само о недозвољеном поседовању оружја. Келани је такође нагласио да је возило осумњичених виђено много даље, али је заустављено од стране полиције на улици - као одговарајућем месту за полицију".

Поводом ове изјаве веома је важно имати у виду да појава наоружаних лица са исламистичком литературом у гепеку дефинитивно није обичан случај незаконитог поседовања оружја. Засигурно није реч о туристима и полиција треба да разјасни шта су они радили у близини манастира са оружјем. Будући да се инцидент десио испред манастира, ми смо и те како заинтересовани да се истина о овом догађају у потпуности објави. Исхитрена изјава да вехабије са оружјем у колима немају везе са тероризмом је увреда за здрав мозак и руши углед Косовске полиције.

Такође није тачна информација да је Косовска полиција зауставила возило. На снимку са безбедносних камера око манастира јасно се види да су исламисти у возилу сами зауставили возило пред манастиром и да је полиција тек после дошла, легитимисала их и извршила претрес. Данас смо локалном шефу Косовске полиције који је до јуче био на одсуству показали видео снимке и жалосно је да гласноговорник полиције г. Келани даје нетачне изјаве а да се претходно није упознао са чињеницама нити је ико из полиције након инцидента тражио увид у видео материјал. Изношењем непроверених чињеница ствара се утисак покушаја заташкавања случаја из непознатих разлога, што није на корист грађанима Косова без обзира на њихово порекло јер тероризам је опасност за све. Такође тиме се нарушава већ пољуљано поверење наше Цркве у Косовску полицију у вези заштите објеката СПЦ који више нису под заштитом КФОР-а.

Искрено се надамо да ће полиција у циљу транспарентности и професионалности свога рада јавност упознати са свим детаљима овог случаја и да овај случај неће бити један од многих нерешених случајева.

Архимандрит Сава Јањић
Игуман манастира Високи Дечани