Архипастирска посета Цириху

Архипастирска посета Цириху
Архипастирска посета Цириху
Архипастирска посета Цириху
Архипастирска посета Цириху

У другу недељу после Васкрса, Недељу мироносица, и празника Светог Василија Острошког, Преосвећени Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј је служио у Светоуспенском храму у Цириху. Саслуживали су архимандрит Козма Буехл, протојереји-ставрофори Ненад Михајловић, Симеун Продановић и Мирослав Симијоновић и ђакони Миодраг Радовановић и Иван Толић.

На Литургији је певао храмовни хор Богородичин којим је дириговала гђа Дариа Крутои. Владику су дочекали испред храма свештенослужитељи са чтечевима и народом а потом су сви ушли у храм на Литургију. Након читања Јеванђеља, владика Андреј је одржао проповед у којој је поред богословског тумачења догађаја Христовог Васкрсења и објављивања Светим мироносицама, повезао пожртвовање тих дивних жена са пожртвованим радом чланица Кола српских сестара у Цркви.

Владика је такође похвалио залагање честитих жена и људи у Цириху који се труде око уређења циришких храмова, да буду лепи, али и пуни верног народа. Такође је похвалио доброту људи из Цириха који несебично помажу сиромашнима у отаџбини. Велики број деце и народа се причестио на Литургији а после поделе антидора – нафоре, освећен је славски колач чланица Кола српских сестара које славе Свети Василија Острошког.

У вечерњим сатима је традиционално четврти пут организован Васкршњи сусрет свих православних хришћана у римокатоличком храму Светих Петра и Павла у Цириху. Владика Андреј је одржао леп и поучан говор на немачком језику о смислу Цркве у контексту јеванђељског сведочења о лову рибара пре и после Христовог Васкрсења. У програму су учествовали црквени хор Светог Георгија из Новог Сада, црквени квартет Руске Православне Цркве из Цириха, хор три коптске Цркве, хор Сиријске Православне Цркве који је певао Оче наш на арамејском језику, као и хорови Етиопијске и Еритрејске Цркве. Присутне су поздравили викар Јозеф Анен и свештеник Рене Бертхолд испред Римокатоличке цркве, као и потпредседник Црквеног савета Реформиране Цркве у кантону Цириху г. Даниел Роитер.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска