Архипастирска посета Владике Андреја парохији у Браунау на Ину

Архипастирска посета Владике Андреја парохији у Браунау на Ину
Архипастирска посета Владике Андреја парохији у Браунау на Ину
Архипастирска посета Владике Андреја парохији у Браунау на Ину
Архипастирска посета Владике Андреја парохији у Браунау на Ину

У суботу, 25. марта 2017. године, после исповести свештенства и седнице намесништва за Југозападну Аустрију, Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј посетио је, у пратњи архијерејског заменика протојереја-ставрофора Крстана Кнежевића, најмлађу парохију Светог апостола и јеванђелиста Марка у Браунау на Ину.

Срдачни дочек у своме дому приредио је надлежни парох мр Далибор Брнзеј са породицом, док су се парохијани припремали за вечерње богослужење у храму и духовни разговор са владиком Андрејем у црквеној сали. Благочестив народ се окупио испред цркве да поздрави свог архипастира и узме благослов.

У 19 часова почело је вечерње коју је служио надлежни парох Далибор, док је хором руководио Преосвећени Владика. Појање др Милоша Николића, професора кавала у Музичкој школи "Мокрањац" у Београду, улепшало је богослужење.

Преосвећени Владика г. Андреј је истакао да је веома радостан што је поново у парохији у Браунау и што се благочестив народ одазива на позив Цркве да учествује у богослужбеном животу. Владика је казивао о стихирама Светог Јована Лествичника које су се појале на вечерњем богослужењу, о четрдесетодневном посту и нашој припреми за најрадоснији хришћански празник Христовог Васкрсења.

Надлежни парох мр Далибор Брнзеј заблагодарио је Преосвећеном Андреју на благослову што доноси својом посетом овој парохији, као и породицама које су прилозима помогле овој парохији.

После вечерње службе, црквеној сали је настављен разговор са Владиком Андрејем а затим је профсор кавале у Музичкој школи "Мокрањац" у Београду, др Милош Николић одржао предавање на тему  Духовна средњовековна музика и очување српске традиционалне (изворне) музике.

О црквеној музици од раног хришћанства, њеном развоју, изворима, као и о начинима извођења, о традиционалној музици и свом истраживању на терену излагао је др Николић, који је своје теоријско излагање поткрепио извођењем на кавали, фрулама и гајдама, што је код парохијана  Браунау на Ину изазвало велико одушевљење.

Парохијани су и после овог предавања имали прилику да разговарају са својим Архипастиром по појединим питањима.

Договорено је да се храмовна слава ове парохије, Свети апостол и јеванђелист Марко прослави 14. маја 2017. године. Иначе, сваке суботе служиће се вечерње богослужење, а недељом света Литургија с почетком у 10.30 часова.

Вредне руке парохијанки припремиле су послужење за све у црквеној сали.

Беседе и предавања из Браунауа биће емитовани на Радију Слово љубве.

З. Зец