Архив под ведрим небом

 Архив под ведрим небом
 Архив под ведрим небом
 Архив под ведрим небом
 Архив под ведрим небом

Архивистички семинар у Епархији зворничко-тузланској завршен је 8. фебруара 2014. године екскурзијом на локалитет „Мраморје“ који се налази у засеоку Јаковљевићи у селу Пипери на Мајевици.

Група од рустичних и монументалних надгробних споменика на овом месту припада средњовековној културној баштини. Оно што Мајевичко мраморје нарочито одликује јесу јасно читљиви, усечени натписи, важна епиграфска грађа која припада кругу кирило-методијевске традиције. Камени натписи су „резани“, или како би се рекло средњовековном терминологијом „ковани“, тј. „сјечени“ ћирилскм писменима и представљају важан извор за проучаваоце културне прошлости и црквеног живота североисточне Босне и Републике Српске. У ходочашћу и походу уснулим прецима пошли су Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански г. Хризостом, протођакон Славољуб Милошевић, протојереј-ставрофор проф. др Владимир Вукашиновић са Православног богословског факултета Универзитета у Београду, директор Архива Српске Православне Цркве Радован Пилиповић, г. Јован Пејин, архивски саветник, као и г. Никола Јоцић и г. Немања Толимир.

Групи радозналих љубитеља древности се предусретљиво нашао парох пиперски протојереј-ставрофор Миленко Стевановић који их је и одвео до овог својеврсног архива под ведрим небом. На већини споменика је наглашено да покојници леже на „земљи својој племенитој у Висорима“. Средњовековна жупа Висори простирала се, по некима, од Мајевице до Брчког и реке Саве. Најмонументалније излгедају мраморови под којима почивају угледници и велможе Младин Аничић и Милош Братосалић. Мајевица на свом благо таласастом, не сувише високом (916 метара) планинском билу има још 20-ак некропола са преко 100 мраморова, на којима се срећу имена и свештеника, „попова“, што показује како су суседни крајеви у средњем веку били насељени и православним становништвом. (Видети: Миленко С. Филиповић, Мајевица с обзиром на етничку прошлост и етничке особине мајевичких Срба, Сарајево 1969).

Интересовање за Мајевичке стећке је пробуђено и негује се у завичајним круговима и ентузијастима племенитих намера који схватају важност културног наслеђа и писаних трагова (видети: www.mramorje.com). Наравно, потреба је све споменике наново пописати, снимити, нарочито натписе, које једе зуб времена, али и вандализам, који је, на жалост, све више присутан на територији Федерације Босне и Херцеговине, а који угрожава и уништава културну баштину. Тако је, у селу Дубница код Калесије прошле јесени, 2013. године, украден средњовековни надгробни споменик са месног православног гробља.

Радован Пилиповић
директор Архива Српске Православне Цркве

 Архив под ведрим небом
 Архив под ведрим небом
 Архив под ведрим небом
 Архив под ведрим небом
 Архив под ведрим небом
 Архив под ведрим небом
 Архив под ведрим небом
 Архив под ведрим небом