Асирци припремају документарни филм o геноциду

Асирци планирају да за 2015. годину сниме филм поводом стогодишњице геноцида који је над њима почињен за време Првог светског рата, тачније 1915. године. Геноцид су починили отомански Турци.  Тим филмских радника је недавно провео три недеље у југоисточној Турској снимајући секвенце за документарни филм који ће имати премијеру идуће године.

Турски геноцид је био уперен против Асираца, Јермена и понтијских Грка између 1915. и 1918. г.  Рачуна се да је страдало 750.000 Асираца, 1,500.000 Јермена и 500.000 Грка у Понту.

Документарац, који финансира Асирски савез Шведске,  режира Азиз Саид из Берлина, који је иначе снимио неколико других филмова. Неколико европских филмских кућа изразило је жељу да преузме овај документарац, којем је циљ да широј јавности обелодани овај први геноцид у 20. веку.

Филм се концентрише на геноцид и на његов одраз за стање Асираца данас. Имаће за тему и турско порицање овог геноцида. У филму ће говорити неколико стручњака по овом питању.

Шведска је једина земља која је признала геноцид над Асирцима. Наиме, 12. марта 2012. шведски Парламент је донео резолуцију којом у бијање Асираца, Јермена и понтијских Грка назива геноцидом.

Извор: ОЦ