Асирски хришћани намеравају да оживе Исусов арамејски језик

Древни језик Арамејаца, језик којим је говорио Исус, биће оживљен у Сирији, где је први пут установљен нови образовни центар. Асирски новоарамејски, или сиријски, предаваће се у Центру Оури у Камишлију, недалеко од турске границе у североисточној Сирији.-Наш Центар се бави школовањем наставника специјализованих за сиријски језик како би могли да овладају тешким предметима на овом језику, изјавио је директор Центра Јан Малфон, а извештава ARA News. Он је додао да је то први пут да је асирска национална заједница покренула пројекат који се тиче њеног сопственог језика и културе.

-Изучавање сиријско-арамејског језика допринеће бољем схватању наше културе и историје како бисмо ова сазнања пренели наредним нараштајима и положили темеље за изучавање њиховог матерњег језика, казала Мирна Салиба, студенткиња на узучавању сиријског у Центру.

Древна хришћанска грана, Асирска Црква од Истока, води своје корене чак из 1. века. Асириски хришани потичу из древне Месопотамије - територије која се данас простире северним Ираком, североисточном Сиријом и југоисточном Турском. Међутим, током последњих неколико година стотине хиљаде хришћана напустило је ту област услед грађанског рата и успона тзв. Исламске државе. Сам град Камишли је у последње време претрпео велики број ратних разарања.

Тзв. ИД је преузела на себе одговорност за терористичке нападе у децембру прошле године кад је убијено десетине лица, док је у јуну терориста самоубица разнео бомбом три лица близу једне цркве, при чему је имао на уму да је извршио убиство поглавара Сиријске православне (дохалкидонске) Цркве.

Извор: Christian Today (превод Информативна служба СПЦ)