Аустрија: Критички ставови због претварања цркве зу џамију

Стручњаци по питањима Православне цркве критиковали су одлуку Турске да Свету Софију претвори у џамију. На пример, председник Фондације "Про Ориенте" Алфонс Клос изразио је дубоку забринутост због развоја око Аја Софије. А стручњак за Православну црквуу  Салцбургу проф. Дитмар Винклер је турску одлуку протумачио као „првокласну ретро политику".

Председник „Про Ориенте" Клос рекао је буквално: „У време тешке светске кризе турска одлука да се Света Софија поново отвори за муслиманско богослужење изазива дубоку забринутост. Сада када су пред нама велики изазови – између њих и да се успостави и настави дијалог  између верских заједница - ова одлука продубљује поделе.“

Клос је изјавио да исповедање религије треба да људе повезује, а не да их дели. Ово уверење „било је и представља смерницу за рад Про Ориентеа, који нас у овом случају на посебан начин повезује са нашим сестринским православним Црквама".

Првокласна ретро политика"

Стручњак за Источну цркву у Салцбургу проф. Дитмар Винклер такође је говорио о „најнесрећнијем кораку у турској политици“. Турска често себе види као мост између Истока и Запада, али у конкретним случајевима ова функција моста није оно што се опажа. Уместо тога, то је својеврсна „првокласна ретро политика", каже Винклер. Другим речима, ово није корак напред, већ корак назад. Винклер је говорио у понедељак навечер  13. јула 2020. у радио програму ОРФ „Религион актуел".

За Православну цркву, а посебно за Цариградску патријаршију, турска одлука је „шамар у лице". Винклер је подсетио да је све до освајања Цариграда 1453. године црква била седиште патријаршије. Аја Софија је овиме други пут узета од Патријарха.

Да се ​​желело да се Аја Софија претвори у богослужно место, тада би она била прикладнија као  место за више помирења и међурелигијске сусрете између хришћанства и ислама. А овакво њено претварање у џамију представља „провокативни знак раздвајања", нагласио је проф. Винклер.

Извор: катпрес (с немачког Р.Ракић)