Аустријски бискупи се залажу за мир на Кавказу

Najava: Austrijska biskupska konferencija prvi puta zasjeda u Sarajevu |  Katolički tjednikАустријски бискупи се залажу за трајни мир на Јужном Кавказу у спорној области Нагорном Карабаху (Арцаху), како су навели у саопштењу објављеном у петак на крају јесењег пленарног састанка Бискупске конференције. С једне стране, бискупи се надају да ће се одржати прекид ватре о који је сада договорен, а и да ће ОЕБС одиграти улогу у изградњи мира у региону. С друге стране, они позивају на већу помоћ жртвама рата и избеглицама.

Бискупи указују на историјске везе Аустрије са овом културно значајном „регијом велике Европе“ и такође истичу посебан однос са онима који су задужени за духовну одговорност на Јужном Кавказу, посебно са јерменским апостолским католикос патријархом Карекином, који је студирао у Бечу. Бискупи поздрављају његов апел за мир, који је упућен и папи Фрањи.

У изјави бискупа дословно се каже: „Аустријски бискупи се надају да ће се у региону наћи право мировно решење. Они су уверени да је заштита цивилног становништва – као и очување богомоља - од највеће важности. Хуманитарне мере су већ предузете, јер се цивилно становништво, које је често принуђено да бежи, мора и надаље помагати, и то што интензивније“.

Извор: Катпрес