Аустријски медији против претварања цркве у џамију

Многи чланци на веб страницама неколико аустријских медија коментаришу претварање цркве Хоре у Цариграду у џамију декретом турског председника Реџепа Тајипа Ердогана. „Неколико недеља после контроверзног претварања Свете Софије (Божанске Премудрости) у џамију, црква Христа Спаситеља у Хори (Музеј Карије) у Цариграду претворена је у џамију. Зграда која је четрдесетих година била проглашена за музеј, биће отворена за исламску молитву „декретом који је 21. августа 2020. године издао турски председник Реџеп Тајип Ердоган,“ написао је аустријски јавни РТВ сервис (ОРФ) на својој веб страници.

Такође се додаје да, према званичним информацијама, историја ове грађевине потиче из 6. века и да је постала популарна туристичка атракција, посебно због фрески и мозаика. У исто време, сматра се једним од најважнијих византијских архитектонских споменика у Цариграду. Године 1511. цркву су Османлије претворили у џамију. Додаје се да је Атина оштро критиковала одлуку: „То је још једна провокација пред међународном заједницом која поштује споменике људске цивилизације,“ саопштило је грчко Министарство спољних послова. Према саопштењу објављеном у јулу, претварање Свете Софије у Константинопољу из музеја у џамију изазвало је међународни револт, јер је 10. јула 2020. године Врховни управни суд у Турској укинуо претходни статус Свете Софије, а турски председник потписао декрет према којем ће се ова хришћанска црква претворити у џамију.

На веб страници аустријског јавног севиса подсећа се да је 24. јула прва муслиманска молитва одржана у Светој Софији у присуству турског председника и стотина верника. Фреске и мозаици који датирају из хришћанских и византијских времена били су прекривени за време те молитве. Међутим, изражени су међународни протести, посебно Православне цркве која се противила претварању историјске цркве у џамију. Још један чланак на веб страници новина Wiener Zeitung заузео је исти став као и друге веб странице других аустријских медија.

АНА-МПА

Извор: Orthodoxtimes.com