Аутобус милосрђа на улицама Манчестера

Католичка бискупија Салфорд у Манчестеру покренула је необичну иницијативу поводом Године милосрђа. Типични енглески двоспратни аутобус претворен је у покретну исповедаоницу. Овај аутобус-исповедаоница припремљен је католике који су постали духовно неактивни у свакодневном животу. Сваке суботе аутобус се зауставља у прометном делу града, а волонтери пролазницима деле медаљице са благословом папе Фрање. У позадини се чује духовна музика коју свира група уживо. У аутобусу се на оба спрата налази по један свештеник који разговара са верницима. Постоји и могућност исповести.

Велечасни Френки МИлгрев каже да је пројекат надмашио очекивања. -Током прве две седмице од почетка ове акције посетило нас је више до 400 људи, рекао је овај салфордски свештеник. -Верници су нас информисали о великом броју католика који не практикују веру и који у цркви нису били годинама. Ми људе налазимо тамо где се они налазе и крећу. Паркирамо се усред њихове свакодневнице.

Бискуп Салфорда Џон Арнолд каже да је аутобус милосрђа начин да се уђе међу људе који другачије не би имали контакт са Црквом. Отац Милгрев је објаснио да је пројекат надахнут Господњим деловањем на трговима и скуповима, али и мисама на отвореном које је у сиротињским четвртима Буенос Ајреса служио кардинал Хорхе Бергољо, данашњи папа Фрања, који је изразио симпатије када му је првобитно представљен пројекат аутобуса-исповедаонице.

Извор: Католички тједник