Бадње вече и Божић у Саборном храму Епархије жичке

Бадње вече и Божић у Саборном храму Епархије жичке
Бадње вече и Божић у Саборном храму Епархије жичке
Бадње вече и Божић у Саборном храму Епархије жичке
Бадње вече и Божић у Саборном храму Епархије жичке

На Бадње вече, уочи сверадосног празника Рођења Христовог - Божића, у храму Светог Саве у Краљеву узнете су повечерње молитве са приносом петохлебнице. Сабрани око Његовог Преосвештенства Епископа жичког г. Јустина братство храма и мноштво верног народа овдашњих парохија заједно су узнели молитве долазећем Богомладенцу. Сабрању су присуствовали и начелник Рашког округа г. Небојша Симовић и заменик градоначелника Краљева гђа Марица Мијајловић са сарадницима.

Благословивши принос петохлебнице, Епископ се обратио присутнима: -Следујући светописамском и светоотачком доживљају Цркве Божије, он нас је подсетио да смо путници на овом свету и да у нашој лађи плови кроз историју велики низ генерација. Са нама су праоци, пророци, оци, подвижници, цареви, знани и незнани свети. Свима је заједнички циљ Логос Божији Који нас ради Човек постаде. Он је Једино Ново под сунцем. У Њему је сигурно одредиште нашег пута, који само кроз улазак у Царство Божије даје смисао свему што нас током пута сусреће.

Честитавши свима Бадње вече, Епископ је у пратњи свештенства и верног народа изашао у порту храма где је обављен традиционални обичај паљења бадњака.

У поноћ, 7 јануара 2017. године, звона Саборног храма Светог Саве у Краљеву су огласила почетак свете архијерејске Литургије. Хладна ноћ у којој православни хришћани са радошћу ишчекују празник Рођења Христовог је подсетила на велики дан који се пре више од две хиљаде година догодио и који не престаје да бива извор свих наших нада и радости. Уместо угрејане пећине која се Рођењем Христа удостојила да постане раскошнија од највеличанственије виле, срца сабраних на евхаристијском слављу су се припремила да дочекају Онога Који је свет из љубави створио и дошао да га спасе од греха и смрти. Придружујући се хору ангела и пастира који су песмопојањем поздравили Богомладенца Христа, свештеници са појцима и верним народом су предвођени Предстојатељем жичког светосавског трона Епископом Јустином радосно појали дивне песме божићног славља.

У небоземном таинству учешће су узели многи причасници који су осетили призив да постану учесници најприснијег јединства са Оним ради Кога су свет и човек призвани у биће. Овим је благословени пут поста и подвига приведен у испуњење сопственог назначења.

У Божићној посланици Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја и свих Архијереја Српске Православне Цркве, коју је прочитао старешина храма протонамесник Радоја Сандо, вернима су пренете поуке о величини празника који прослављамо.

На божићни поздрав Христос се роди! којим им је Преосвећени честитао празник, сви присутни су са радошћу отпоздравили Ваистину се роди!, одлазећи својим домовима испуњени дивном Тајном Рођења Ванвременог у времену.

Извор: Епархија жичка