Бадње вече и Божић у Венадо Туерту

Бадње вече и Божић у Венадо Туерту
Бадње вече и Божић у Венадо Туерту
Бадње вече и Божић у Венадо Туерту
Бадње вече и Божић у Венадо Туерту

Празник Рођења Христовог молитвено је прослављен и у храму Светог архангела Михаила у Венадо Туерту, провинција Санта Фе. Након вишегодишње паузе, божићна радост је отпочела вечерњим богослужењем уз присуство немалог броја вјерника из Венадоа, Ариаса, Колона... Служио је отац Стефан Јовановић, који је вјерне подсјетио на значај празника и обичај налагања бадњака, коме се приступило одмах након богослужења у порти храма.

Примивши благослов од свог пароха, презвитера Миленка Ралевића, досељеничке породице Гвозденовић, Симоновић, Рогановић, Марковић, Брајушковић и остали, принијели су бадњаке.

Презвитера Маја је приганицама присутне подсјетила на традиционалне црногорске укусе, а вјерни су најтоплијом добродошлицом пожељели лијеп и угодан боравак новопридошлом попу и попадији који након 60 година долазе да живе у Венадо Туерту.

На празник Рођења Христовог, одслужена је Литургија на којој се причестило преко 20 душа. Предстојатељ сабрања био је надлежни парох презвитер Миленко Ралевић, а саслуживао је секретар Епархије буеносајреске и јужно-централноамеричке отац Естебан (Јовановић). У олтару им је помагао Хорхе (Ђуро) Брајушковић, а појала је пјевница храма Светог архангела Михаила.

Началствујушчи је пожелио да празник Рођења Христовог буде истовремено и рођење, обновљење литургијског живота у овој парохији. На Великом входу су поменути јунаци Мојковачке битке пали за слободу српског рода, а након благодарења је одслужен и помен Емилији Звицер и Данијелу Кнежевићу. Славље је настављено уз трпезу љубави у породичном дому Митра Гвозденовића, а уз пјесму и приповиједање о црногорској традицији и обичајима.

Извор: Епархија буеносајреска