Бадње вече у Косовској Митровици

Владика рашко-призренски г. Теодосије началствовао је богослужењем на Бадње вече у Косовској Митровици. У свом обраћању народу, Владика је подсетио да је “бадњак дрво којем је угрејана витлејемска пећина када се Христос родио” и присутнима као и целокупном српском народу честитао Бадње вече и Божић.

“Нека нам је благословено ово Бадње вече које симболизује оно дрво којем је угрејана витлејемска пећина, када се млади Христос родио и када је бадњак грејао наше домове. Нека нас обасја Господ светошћу својом и нека усади у наше домове мир и сваком да благостање, слогу, љубав и све оно што нам је потребно како би ми сведочили да смо Христови, да смо на путу Христовом, да носимо свој крст. Нека ово Бадње вече буде благословено, да све вас који сте се сабрали у овом храму, за ову Епархију, за нашу цркву, за цео наш народ, нека подели снаге, мудрости и крепости, да истрајемо у свему што је добро и да нас учини већим и бољим него што то ми у суштини јесмо. Да се угледамо на наше Свете како бисмо сачували оно што смо примили и не само примили већ и у нашем времену, да надокнадимо оно што недостаје и да то предамо нашој деци и поколењу”, рекао је у својој беседи владика Теодосије. 

Освећењу и паљењу бадњака испред цркве Светог Димитрија у Косовској Митровици присуствовали су бројни грађани, политички представници, представници локалне самоуправе и Владе. Вечерњем богослужењу и паљењу бадњака присуствовао је и директор Канцеларије за Косово и Метохију г. Марко Ђурић и његов заменик г. Душан Козарев.

Директор Ђурић је том приликом истакао да са вечерашњег окупљања шаљу поруку да је слога завет за опстанак српског народа и упутили подршку српском народу у Црној Гори. “Вечерас, на Бадње вече, са Косова и Метохије шаљемо поруку да је слога завет за опстанак српског народа, како овде на Косову и Метохији тако и на сваком другом месту где живи српски народ. Вечерас одавде посебну поруку слоге и солидарности шаљемо српском народу у Црној Гори и поред ових српских светиња на Косову и Метохији наше мисли, молитве и подршка иду српском народу у Црној Гори који је устао у одбрану својих светиња на миран и достојанствен начин. Вечерас на Бадње вече се сећамо јунака Мојковачке битке који су 1916. године, на Бадњи дан, сачували част и образ српског рода и народа али се сећамо и сердара Јанка Вукотића и Дурмиторске, Колашинске бригаде које су 1912. године ослобађале Метохију од турског ропства и које су ослободиле Високе Дечане и Пећку Патријаршију након пет векова доневши слободу нашем народу на овим просторима” рекао је г. Ђурић.

Извор: Епархија рашко-призренска