Бадње вече у Витлејему

Бадње вече у Витлејему
Бадње вече у Витлејему
Бадње вече у Витлејему
Бадње вече у Витлејему

У понедељак, 6. јануара 2014. г., Бадње вече је свечано прослављено у Витлејему већ према старим обичајима. Према одобреном распореду, у 9 сати ујутру истог дана Његово Блаженство Теофило, Патријарх јерусалимски, примио је поводом празника представнике Израелске полиције у дворани Патријаршије.

Затим су чланови Светог Гроба у пратњи представника Полиције и православних младих извиђача на челу отишли до Врата Давидових. Одатле су Његово Блаженство и чланови Светог Гроба отпутовали колима у  манастир Светог пророка Илије.

У манастиру су Патријархова пратњу дочекали настојатељ архимандрит Пајсије, високи службеници општина Витлејема, Беит-Јале и Пастирских Поља, као и представници израелске војне администрације у Витлејему. После краћег пријема, Патријарх Теофил се упутио колима за Витлејем, а његову поворку су обезбеђивали Израелци до контролног пункта код  Рахилиног гроба. Од тог места, почасна моторизована гарда палестинске полиције парадно је је пратила Патријархова кола до главног трга града Витлејема. Ту се Његово Блаженство поздравили командир  тамошње полиције, Архиепископ јордански Теофилакт, градоначелник Витлејема гђа Вера Бабун, гувернер Абдул Фатах Хамајел, министар Зијад Ал-Бандак, палестински Одбор за хришћанске односе и велика маса поклоника и хришћанских становника Витлејема коју је предводило неколико огранака младих извиђача.

Одатле је Његово Блаженство Патријарх  пошао пешице у цркву Рождества у Витлејему, у пратњи  свештеника у свечаним одеждама који су певали „ Рождество твоје,  Христе Боже наш...

Патријарх јерусалимски помолио се пред иконостасом Базилике, па се спустио до Пећине кроз јужне двери да се поклони Звезди и Јаслама, пре него што је  наставио кроз северне двери до иконостаса. Овде је ушао у трон и служио Царске часове, Бденије и Божанску Литургију Светог Василија Великог до пола 4 поподне.

По завршетку бденија, Архиепископ јордански Теофилакт уприличио је трпезу љубави за Патријархову пратњу у игумановим одајама.

Увече,  на Бадње вече, Његово  Блаженство је приредио пријем за председника Палестинске Управе, Његово Превасходство Махмуда Абаса – Абу Мазена; председника Сри Ланке и његове супруге, који су се налазили у посети палестинској држави; представника краља Јордана, г. Самира Халаса; истакнуте личности палестинске Владе, попут премијера Рами Хамдалаха, министра спољних послова Ријада ал-Маликија и православне вернике.

Извор: Јерусалимска Патријаршија