Бадњи дан и Божић прослављени у Чајничу

Бадњи дан и Божић прослављени у Чајничу
Бадњи дан и Божић прослављени у Чајничу
Бадњи дан и Божић прослављени у Чајничу
Бадњи дан и Божић прослављени у Чајничу

Најрадоснији празник Рођење Господа Исуса Христа и ове године прослављен је свечано у храму Успења Пресвете Богородице у Чајничу. Молитвена свечаност  отпочпела је на Бадњи дан, доношењем бадњака у црквену порту и пред храм. По већ устаљеној пракси велики бадњак у порти припрема ђакон Младен Максимовић са младим српским домаћинима. На Бадњи дан служена је Литургија Светог Василија, а након вечерњег богослужења извршено је освећење и налагање бадњака. Велики број вјерника је присуствовао богослужбеној свечаности и уношењу бадњака у храм.

Протојереј-ставрофор Момир Васиљевић честитајући бадњи дан и бадњаке обратио се вјерницима кратком бесједом: „Божић је празник вјечне радости. Превјечни Бог дошао је у нашу привременост са радошћу непресушне љубави, да нас обасја истином вјечног живота. Рођење Господа Исуса Христа кратко називамо Божић и тако уствари потврђујемо да је Бог дошао да нам донесе живот. Свако рађање је радост, јер се рађа нови живот, а рођење Господа Исуса Христа је највећа радост, јер је Бог даривао људима вјечни живот.  Радујмо се и ове 2015. године Рођењу Спаситеља свијета. Клекнимо на сламу и радујмо се као дјеца, јер је несмјестиви Бог рођен у пећини и положен на сламу у јасле. Уносећи и налажући бадњаке на ватру сјетимо се да је Христос дошао да угрије срца наша љубављу према Богу и ближњима. Узимајући чесницу-погачу наслађујемо се сједињени и причешћени истинитим Хљебом живота у светој тајни причешћа. Када нас на божићње јутро обрадује полазник својим уласком у наше домове радујмо се са молитвом благодарности, што нас је Бог походио својим доласком у свијет. Радујмо се јер је Бог постао човјек и основао Цркву своју и отворио нам врата у Царство небеско. Срећни Вам и благословени бадњаци и Бадње вече. Пјевајмо и радујмо се духовном радошћу и Божићним пјесмама. Поздрављам вас сверадосним и анђеоским поздравом: Мир Божји! Христос се роди! Заиста се Христос роди“!

 Послије налагања бадњака уприличен је ватромет у порти. Ни киша није омела вјернике да дуго остану у порти и веселе се уз пламен бадњака.

Ако је на Бадњи дан кратко падала киша, Божићно јутро је освануло украшено бјелим покривачем.  Видно расположени вјерници су пристизали у храм, да би присуствовали светој Литургији која је отпочела у 5 часова. Свету Литургију је служио старјешина храма протојереј-ставрофор Момир Васиљевић уз саслужење протојереја Драгише Симића, ђакона Младена Максимовића и Срђана Пјевца. Божићну посланицу прочитао је протојереј Драгиша Симић, а светој тајни причешћа приступио је приличан број вјерника. Божићну чесницу су са свештеницима преломили сви присутни вјерници у храму, а новчић у чесници пронашла је Магдалена Кајевић.  Предајући јој златни дукат који је даривао начелник општине Чајниче г. Горан Караџић, отац Момир је благословио и честитао празник. И ове године велику чесницу припремио је Хаџи Веселин Ђуковић у својој пекари. Молитвена и богослужбена прослава Божића наставиће се и наредних дана према утврђеном распореду богослужења у храму у Чајничу.