Бадњи дан и Божић у Босанском Петровцу

Бадњи дан и Божић у Босанском Петровцу
Бадњи дан и Божић у Босанском Петровцу
Бадњи дан и Божић у Босанском Петровцу
Бадњи дан и Божић у Босанском Петровцу

Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки  г. Атанасије на Бадње вече служио је празничну вечерњу службу у катедралном храму Светих апостола Петра и Павла у Босанском Петровцу, гдје се окупило мноштво вјерника како би учествовали у молитви и освећењу и приношењу бадњака на ватру.

Након вечерњег богослужења епископ Атанасије одржао је бесједу у којој је поздравио вјернике из Петровца и Петровчане који су дошли са свих страна, подсетио их на незамењиви догађај за историју човечанства, на догађај Рођења Господа Исуса Христа у Витлејемској пећини, и позвао оне који живе у Босанском Петровцу и оне који су на овај празник дошли из разних крајева на које су се одселили током непријатних догађања протеклих година и нагласио да топлина ове вечери међу онима који се сусрећу у храму и у граду подсећа на топлину Витлејемске пећине.  Након тога епископ Атанасије подјелио је дјеци божићне поклоне – пакетиће, након чега је у порти храма осветио бадњаке. Уследио је ватромет.

На Празник Рођења Господа Исуса Христа – Божић, Његово Прееосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије служио је свету архијерејску Литургију у храму Светих апостола Петра и Павла уз саслужење свештенства Епархије. Ове године, по први пут из катедралног храма Епархије бихаћко-петровачке Радио-телевизија Босне и Херцеговине уживо је преносила свету архијерејску Литургију.

После завршетка Литургије у просторијама Епископије обављен је пријем за званице епископа Атанасија. Пријему су присуствовали предсједник Владе Унско-санског кантона г. Хамдија Липовача, министар правде Унско-санског кантона г. Андреј Мамонтов, министар образовања, науке, културе и спорта Унско-санског кантона г. Дарио Јурић, начелник општине Босански Петровац г. Златко Хујић, начелник општине Петровац-Дринић г. Драго Ковачевић, предсједник Општинског вјећа општине Босански Петровац г. Душан Дошен, делегат клуба српског народа у Влади Унско-санског кантона гђа Мира Љубјанкић, конзул БиХ у Риму г. Игор Бабић и друге значајне личности.

Након пријема за све званице припремљена је богата божићна трпеза. На крају, епископ Атанасије се обратио гостима здравицом пожелевши  благостање, берићет, напредак и добру вољу међу људима, а на добробит свих који живе на простору Епархије бихаћко-петровачке.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка