Бадњи дан на Цетињу

Бадњи дан на Цетињу
Бадњи дан на Цетињу
Бадњи дан на Цетињу
Бадњи дан на Цетињу

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је на Бадњи дан са свештенством свету службу Божју у Цетињском манастиру. У литургијској бесједи на крају богослужења Митрополит је рекао да наука која не признаје Богомладенца Христа, Онога кроз кога је постало све што је постало - није истинска наука. -Такав је тзв. хуманизам, који одриче Њега као истинског човјека. Истинска и права човјечност је само она која се кроз Христа дарује људској природи. Свака друга човјечност је лажна, кратка, пролазна, ништавна, рекао је Митрополит црногорско-приморски који је додао:

-Свака људска заједница која се не темељи на Њему је од данас до сјутра, без обзира колико она моћно изгледала. Тако је било Римско царство у Његово вријеме и није камен на камену остао од тога царства. Моћна су била и царства послије њега, колико их није било и на Истоку и на Западу. И данас више нема ни царева ни царстава. А има моћника који мисле да су чак и од царева моћнији. И они су - данас јесу, сјутра нијесу, поручио је Митрополит Амфилохије честитајући сабраним вјерницима Бадњи дан.

Централно налагање бадњака у Митрополији црногорско-приморској обављено је пред Цетињским манастиром, а први бадњак су по вијешевјековној традицији и ове године налагали представници племена Бајица - Мартиновићи и Бориловићи. Потом су бадњаке налагали представници нахија и племена из свих крајева Црне Горе, а благосиљао их је и освештао Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије са свештенством.

Пред Цетињски манастир су и ове године стигли бадњаци са Косова и Метохије и из Москве. У име Бајица Бадњи дан је сабранима честитао 85-годишњи Крсто Мартиновић који је рекао да Бајице овај бадњак налажу заједно са цетињским митрополитом триста година.

Митрополит Амфилохије је честитао празник сабранима ријечима да је једина вјечна свјетлост она која је засијала у Витлејемској пећини. -Она обасјава сву Божанску творевину од настанка, од Рождества Христовога до данашњега дана. Из те свјетлости се родио и овај краљевски град. Данашњи празник призива све људе да се врате тој свјетлости. Божић је дан који нас учи да обнављамо светињу у своме срцу, да прослављамо правога Бога, на мир Божји нас призива и да међу собом имамо благу, благословену и добру вољу. То је оно на шта нас призива овај празник и ова ноћ која долази. Божић-бата, наш брат небески нас на то призива, нагласио је Владика.

Владика Амфилохије је рекао да је важно да се обнови црква Светог Петра Цетињског на Ловћену и сагради саборни храм на Цетињу. -Упутио сам писмо и премијеру Марковићу за подизање храма катедралног посвећеног Богу љубави Светој Тројици да призива и наше ближње и даљње, да љубав обједињује и да помири нас, нажалост, завађене Црногорце, прво нас овдје на Цетињу. Ја већ сам обећао да ћемо оно камење са Ловћена које је похрањено на Ивановим коритима вратити горе, казао је Владика и рекао је да ће први он узети камен да га носи на Ловћен.

У празничном програму наступили су чланови Црквеног хора „Свети новомученик Станко“ из Никшића под управом Ленке Дурутовић, цетињског  дјечјег хора „Свети Мардарије Љешански“ под управом Весне Калуђеровић и народни гуслар Жељко Бугарин.

Извор: Митрополија црногорско-приморска