Бадњи дан у Далмацији

Бадњи дан у Далмацији
Бадњи дан у Далмацији
Бадњи дан у Далмацији
Бадњи дан у Далмацији

-Преживели смо тешке дане и остало нас је мало, али и даље треба да настојимо да будемо честити људи који се не одричу своје вере, а поштују и друге народе и њихов начин исповедања и традицију, поручио је епископ Фотије.

Широм Епархије далматинске 6. јануара 2017. године славио се Бадњи дан. На богослужењима у светим храмовима сабрало се мноштво верног народа, а Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије служио је свету архијерејску Литургију и вечерње у Шибенику. На вечерњој служби у Саборној цркви Успења Пресвете Богородице и освећењу бадњака, упркос изузетно хладном времену сабрали су се верници из Шибенника и околине, који су након заједничке молитве наставили празнично дружење у просторијама Црквене општине.

Уочи празника који заузима посебно место у срцу сваког хришћанина, епископ Фотије је говорио о духу Божића и етици којој нас овај празник поучава. -Божић је велики, благословени и породични празник, празник сваке богољубиве душе, јер је Бог постао човек да би нас научио како да се и ми обожимо. То је етика Божића која нам говори како да се приближимо Господу, да будемо, добри, поштени и честити људи. Многима од нас овај се божански идеал чини недостижним, али су зато ту светитељи да нам покажу да постоје људи који су га својим животом достигли. Увек треба да се угледамо на њих, јер су они стварне, историјске личности који су охристовили своје биће и остварили у своме животу идеал наше вере, рекао је Епископ и додао да нам је Христос својим рођењем и васкрсењем прокрчио пут којим треба да идемо.

-Тај пут посебно је важан за нас Србе који данас живимо у Далмацији, јер смо приживели тешке дане и остало нас је мало, али и даље треба да настојимо да будемо честити људи који се не одричу своје вере, а поштују и друге народе и њихов начин исповедања и традицију, поручио је епископ Фотије пожелвши свима срећан Бадњи дан и радостан и благословен Божић.

Извор: Епархија далматинска