Бадњи дан у Херцеговини

Бадњи дан у Херцеговини
Бадњи дан у Херцеговини
Бадњи дан у Херцеговини
Бадњи дан у Херцеговини

На Бадње вече налагани су бадњаци на Иваници и требињским селима Запланик и Орах. У овом дијелу Требињске шуме, који је у протеклом рату потпуно страдао, мјештани су до данас обновили своје порушене цркве и гробља, док обнова кућа још траје. Иако су услови за живот изузетно тешки, мјештани на својој дједовини чувају своју националну и духовну традицију, кроз обичаје које су им у насљеђе оставили преци.

Један од најрадоснијих празника је Божић, уз богате обичаје који су везани за прослављање овог празника. На Бадње вече, послије богослужења које је служио надлежни парох Борис Бандука, код цркве Петровице у Запланику налагани су бадњаци. Мјештани околних села са родбином и пријатељима из Требиња, Иванице и Дубровника дошли су овдје да заједно подијеле радост празника. Бадњаци су потом налагани и на Иваници, на мјесту одређеном за градњу православне цркве. На овом мјесту се уз помоћ Епархије захумско-херцеговачке и људи добре воље планира саградити православна црква. То би заправо била обнова, јер је недалеко од овог мјеста, у 17. вијеку, код старе царине, постојала православна црква, посвећена Рођењу Светог Јована Крститеља - Ивањдану, која је у честим ратовима страдала и порушена. Послије налагања бадњака, мјештани Иванице припремили су посну празничну вечеру, звук хармонике и пјесму, уз наду да ће наступајући Божић донијети више радости и среће у животима људи овог требињског краја. 

И у порти храма Светог великомученика и побједоносца Георгија било право празнично расположење. У сусрет радосном празнику Рождества Христовог окупили су се бројни вјерници који су уз молитву и радосне поклике призивали благослове самога Христа Богомладенца. Загријани уз пјесму и ватру бадњака сви су весело узвикивали: Мир Божји, Христос се роди!

Извор: Епархија захумско-херцеговачка