Бадњи дан у касарни "Војвода Живојин Мишић" у Ваљеву

Бадњи дан у касарни "Војвода Живојин Мишић" у Ваљеву
Бадњи дан у касарни "Војвода Живојин Мишић" у Ваљеву
Бадњи дан у касарни "Војвода Живојин Мишић" у Ваљеву
Бадњи дан у касарни "Војвода Живојин Мишић" у Ваљеву

Од момента увођења верске службе у Војску Србије, започета је присна и дугоочекивана сарадња између Епархије ваљевске и Војске Србије. Велика жеља за сарадњом, која се осетила са обе стране, почела је веома брзо да доноси плодове и успостављени су такви односи, као да природна сарадња између Цркве и Војске никада кроз историју није ни прекидана. Тако смо у ваљевској касарни "Војвода Живојин Мишић", благословом Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског г. Милутина, убрзо добили освећен богослужбени простор у коме се, према распореду, врше редовна богослужења.

Војна капела посвећена Светом Николају Охридском и Жичком у потпуности је опремљена свим потребним за редован богослужбени и пастирски живот у касарни. О изузетној сарадњи Епархије и Војске сведочи и чињеница о редовном присуству Епископа ваљевског или његових представника на већини значајних догађаја у животу ваљевске касарне.

Стога ни не чуди што је молитвено–свечана прослава Бадњег дана у касарни "Војвода Живојин Мишић" постала круна сарадње Цркве и Војске у граду Ваљеву. Световасилијевском Литургијом у капели ваљевске касарне началствовао је протојереј-ставрофор Љубисав Аџић, пензионисани парох ваљевски. Посебна је радост била гледати велики број војника како, предвођени својим старешином пуковником Љубишом Стошићем, приступају и причешћују се Светим Тајнама. Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Милутин, заједно са протосинђелом мр Силуаном (Мракићем), учествовао је у Литургијском сабрању и бираним речима обратио се присутнима.

- Ево нас данас, драги војници, пред тајном Христовог рођења. Желим да заједно са вама поделим радост данашњег празника, али и радост овог нашег окупљања. Нека је благословена земља Србија и нека је благословена Војска Србије која је омогућила и вама, војницима нашим и Божијим, да осетите радост доласка Сина Божијега у свет. Сваки човек слободно бира хоће ли да верује, јер Христос је рекао: Ко хоће да иде за мном, нека се одрекне себе... Али треба да се боримо да сваком човеку буде омогућен приступ заједници са Богом, као што је вама овде омогућен. Када већ имате такву могућност, нека се овде међу вама стално прославља име Божије, нека вас Добри Господ благосиља и чува, дарујући вам живот, мир и здравље. Благодаримо, пре свега, Сину Божијем који је дошао међу нас да нас препороди и да осмисли наше постојање на земљи. Благодаримо и вама што сте се сабрали да дочекамо долазак Сина Божијега у свет и што сте се уписали у историју као учесници једног важног догађаја. Тај догађај је, прва у историји, прослава Бадњег дана и паљење бадњака у нашој касарни – део је беседе епископа Милутина.

По завршетку свете Литургије уследило је литијско ношење и освећивање бадњака. Након тога су епископ Милутин и командант касарне пуковник Љубиша Стошић, уз присуство великог броја војника, свечано наложили бадњак. Сабрање око упаљеног бадњака, као и служење Свете Литургије, својим дивним гласом је улепшала Теодора Рафаиловић. За крај овог лепог сабрања Епископ Милутин захвалио се свима и поздравио војнике радосним божићним поздравом, на који је добио војнички снажан одговор: Христос се роди – Ваистину се роди.

Извор: Епархија ваљевска