Бадњи дан у манастиру Ђурђеви Ступови

Бадњи дан у манастиру Ђурђеви Ступови
Бадњи дан у манастиру Ђурђеви Ступови
Бадњи дан у манастиру Ђурђеви Ступови
Бадњи дан у манастиру Ђурђеви Ступови

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је на Бадњи дан Литургију Светог Василија Великог у манастиру Ђурђеви Ступови. Саслуживало је свештенство и монаштво Епархије. Сабраним вјерницима Бадњи дан и Божић пригодном бесједом честитао је Преосвећени Епископ Јоаникије, пожеливши да у сваки дом и сваку породицу уђе Божићна радост, коју нам доноси Богомладенац Христос.

"Нека је на здравље и на спасење Бадњи дан, дан молитве и припреме, дан свештеног трепета пред радосним догађајем који радује сву васељену.
Одслужисмо, драга браћо и сестре, ову свету службу која је јединствена у току године, зато треба да обратите пажњу на службу Бадњег дана.Она је посебна и нарочита, молитве су дуже него обично, исто као што је и на Крстовдан уочи Богојављења или на Велику субота уочи Васкрсења. То су дани молитве, дани кулминације свих наших припрема и подвига, које чинимо да бисмо се припремили за велики празник који долази“, казао је Његово Преосвештенство.

Сваке године, према ријечима Владике Јоаникија, све је више народа на светим службама за Бадњи дан и Божић. То значи да узрастамо и напредујемо у вјери, међутим то не иде баш тако брзо, јер је наш народ „од учених глава, преко приучених, па до неписмених био отуђен од Цркве и то не само у вријеме комунизма, него и од раније“, оцијенио је Преосвећени Епископ и додао:

"Од турског ропства се, нажалост, никад нијесмо опоравили како ваља, тако да смо духовно још увијек далеко од онога што смо били у вријеме слободе, у вријеме Немањића. Наш народ своју вјеру познаје мало, само у важним елементима. Све оно што смо наслиједили важно је да се чува, али то није довољно, јер треба ићи даље и напријед“.

"Радујемо се, драга браћо и сестре, великом празнику Рођењу Христовом, које радује небо и земљу, окупља и анђеле и људе да заједно прославе тај велики догађај. Сви се радујемо Богомладенцу, желимо да се приближимо Његовој колијевци, да се огријемо Његовом топлотом, да нас обасја Његова свјетлост, али видимо да свијет, нажалост, у злу лежи. Много је оних који слиједе Ирода, који се, такође, интересовао за рођење Христово, али је лицемјерно изразио поштовање,имајући намјеру да Га убије. И данас тога има у свијету, ко има очи да види, ко има уши да чује и разум да разумије, лако ће схватити о чему се ради. Тога има и овдје у Црној Гори, има, нажалост, у цијелом свијету“, бесједио је Владика будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Он је нагласио да су искушења велика, а ми хришћани треба да прибјегнемо Богу и да се Богу молимо.

"То је најјаче оружје, то је оружје мира, оружје које војује само добром и за добро. Господ нам је заповједио, а и Свети апостоли да се молимо Богу непрестано. То је оно што држи свијет, то је оно што држи душу, чува душу и у нашем народу. У нашем народу, према последњим истраживањима која, ко зна ко то провјерава и какви су ти подаци, али нијесу могли да сакрију, да Црква има највеће поверење и то не „оно“ што се зове црква, овако или онако, него Српска Православна Црква. То се потврђује, зато што се зна ко чува истину, ко чува предање, ко чува континуитет. Народ то негдје дубље, иако нема довољно образовања, осјећа, зна и без много приче и без много књига“.

"Нека је срећан данашњи празник, да у сваку вашу кућу, у сваки дом, у сваку породицу уђе Божићна радост, радост коју нам доноси Богомладенац Христос и молитве Пресвете Дјеве Богородице да су са свима вама“, поручио је Епископ Јоаникије.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка