Бадњи дан у Митрополији црногорско-приморској

Бадњи дан у Митрополији црногорско-приморској
Бадњи дан у Митрополији црногорско-приморској
Бадњи дан у Митрополији црногорско-приморској
Бадњи дан у Митрополији црногорско-приморској

Цетиње - Традиционално саборно налагање бадњака пред Цетињским манастиром јуче је обављено уз молитвено учешће многобројних вјерника из свих крајева Црне Горе, а бадњаке је благосиљао Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије са свештенством Митрополије црногорско-приморске. Први бадњак, по устаљеној вишевјековној традицији донијели су представници племена Бајице, а за њима представници свих нахија, племена и осталих крајева Црне Горе. Митрополит Амфилохије је у празничном слову казао да је Бог у овај свијет дошао, не да нас раздваја једне од других него да нас сједињује, да нас братими. Да се мирбожамо, да се радујемо и Богу и Божићу и да се радујемо једни другима“, рекао је Владика. „Зато неко дрво које некад неки ложе, па нажалост има и наше браће Цетињана, које раздваја, то дрво одваја од ћивота Светог Петра, од предака, одваја од овога бадњака Христовог. Надамо се да ће се и то дрво једнога дана претворити у прави бадњак и престати да буде логорска ватра“, поручио је Митрополит црногорско-приморски.

Котор - Парох которски и архијерејски намјесник бококоторски протојереј–ставрофор Момчило Кривокапић, казао је да окупљање вјерника из разних крајева Боке, какво се поводом Бадње вечери традициoнaлно одржава у Котору, најбоље говори о спремности да се уз Божију помоћ, како су то радили наши преци, очувају вјера и традиционалне вриједности. На тргу испред которског храма Светог Николе, синоћ на Бадње вече, одржано је Велико повечерје и традиционално налагање бадњака пристиглих из разних крајева Боке. Након дочека на градској риви испред главних градских врата, прво су укрштени грбаљски и ораховачки бадњаци, а затим и сви остали. Беседио је отац Момо Кривокапић.

Обод Црнојевића - Пред манастирским храмом Светог Николе на Ободу Црнојевића данас, на Бадњи дан, организовано је традиционално саборно налагање бадњака. Свето дрво, симбол Христа Богомладенца благословио је Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије са свештенством, уз молитвено учешће мноштва вјерника Ријечке нахије. Митрополит Амфилохије је сабраном народу честитајући Бадњи дан рекао да је бадњак символ Христа – дрво живота. „Зато има смисла да га ложимо, зато нас овај огањ бадњака и ова свјетлост подсјећа да се и ми распалимо тим огњем Божјим, у својим срцима истинском и правом вјером у Христа Бога нашега“: Владика је рекао да Богомладенац позива мајке на рађање дјеце. „Све је више кола и машина, а све мање дјеце“, упозорио је Владика Амфилохије.

Бар - Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је на Бадњи дан Свету службу Божију у Саборном храму Светог Јована Владимира у Бару. Владици је саслуживало барско свештенство уз молитвено учешће многобројних вјерника града под Румијом. У литургијској проповиједи након читања Светог Јеванђеља Владика је рекао да кроз Христово Рођење наша рађања попстају не за смрт и пролазност него за живот вјечни. „Човјек као словесно биће, човјек који у Њега повјерује, који у Њега пповјерује, он прима тај Свети огањ вјечнога и нептролазнога живота“, казао је Митрополит Амфилохије. Након Литургије Владика је на платоу испред Саборног храма благосиљао налагање бадњака. Први бадњак донијели су Црмничани, а потом остали Барани. Честитајући Бадњи дан сабранима око Светог огња Владика је позвао на мирење, рекавши да смо на данашњи дан сви криви и да је прав само Бог. „Зато мир вам, мир који долази с неба и који умирује људска срца и људске душе и који призива на помирење, како су и анђели пјевали: Слава на висини Богу, на земљи мир, међу људима добра воља“, поручио је Владика Амфилохије. Он је позвао Баране да помогну градњу Саборног храма Светог Јована Владимира, како би он био завршен и освештан 2016. године, на хиљадугодишњицу мученичке кончине овог Светитеља. Изведен је пригодан празнични програм у којем су учествовала дјеца полазници барске школе вјеронауке.

Извор: Митрополија црногорско-приморска