Бадњи дан у Загребу

Бадњи дан у Загребу
Бадњи дан у Загребу
Бадњи дан у Загребу
Бадњи дан у Загребу

На Бадњи дан Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански др Порфирије началствовао је светом архијерејском Литургијом у Саборном храму Преображења Господњег у Загребу. Митрополиту Порфирију су саслуживали архимандрит Данило, протојереј-ставрофор Марко Ногић, Душко Спасојевић, Слободан Лалић, јереј Ђорђе Филиповић, ђакони Драган Радић, Зоран Радић, Бранимир Јокић и Петар Козакијевич.

Изражавајући радост празника, митрополит Порфирије је појаснио сабрању верних значај доласка Бога у свет ради нас и нашега спасења, у јаслама витлејемске пећине и наше личне припреме за овај догађај. - Христос је дошао, не да господари него да служи, да покаже да је служење једини исправни начин нашега постојања, да је служење једини пут афирмације и развијања свега онога доброга што човек у себи, по датости од Бога, има. Само две врсте служења постоје у нашем животу. Једно је служење Богу и ближњему, а друго служење себи, своме егоизму, своме самољубљу, својој гордости, мржњи и искључивости. У зависности од тога за које служење се определимо зависиће читав наш живот. Ако се определимо да служимо Богу, онда да живимо по заповестима Његовим и оним принципима и вредностима које је Он поставио као путоказе који нас воде ка циљу нашега постојања, а то је онда истовремено и служење ближњем, истакао је Митрополит.

- Данашњи дан је увод у сутрашњи, када ћемо имати експлозију духовне радости и љубави Христове у нама и око нас, ми смо данас у предворју те предивне палате која се зове Витлејемска пећина и ту ишчекујемо долазак Христов у свијет, поручио је митрополит Порфирије поздрављајући вернике поздравом радости МИР БОЖЈИ; ХРИСТОС СЕ РОДИ!

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска