Банат: На Сретење бесплатно крштење

 Банат: На Сретење бесплатно крштење
 Банат: На Сретење бесплатно крштење
 Банат: На Сретење бесплатно крштење
 Банат: На Сретење бесплатно крштење

Педесетак мештана јужнобанатског села Добрица заједно уведено у православље на велики празник. Две породице довеле по седморо деце. На дар свима слатки пакетићи. Црква жели да мотивише останак младих на селу.

Мало село Добрица, у јужном Банату, које броји свега 700 становника, остаће упамћено као прво место у Војводини, у ком је организовано масовно крштење.

Свештеник, протојереј Горан Стојановић, свестан да су људи у ова тешка времена постали сиромашни не само материјално, већ и духом, те да повратак вери и хришћанству представља једини спас, решио је да на Сретење бесплатно крсти све некрштене становнике тог села, који се до сада најчешће због немаштине нису одлучили на тај свети чин.

Сеоска црква Преображења Господњег у недељу је била препуна. Свештеник Стојановић, у присуству великог броја Добричана, сам је крстио више од педесеторо мештана, међу којима је највише било деце. Чак две социјално угрожене породице су тог дана увеле у православље по седморо својих малишана. За њих је, признају, то био најсрећнији тренутак, јер да није било добре воље цркве, која се одрекла својих прихода, вероватно се никада не би ни крстили.

- Да није било свештеникове доброте, ово никада не бих могла да приуштим деци, јер живимо у тешком сиромаштву - јада се са осмехом на лицу Светлана Ђорђеш, чија је ћеркица Анђела, стара само 20 дана, била најмлађа на масовном крштењу.

Овакав гест није уобичајен у Србији. Зато и заслужује похвале. Сеоски свештеник, међутим, скромно каже да је то само један од начина на који црква жели да мотивише младе да остану у Добрици и ту подижу своје породице.

- Свако дете кад се роди треба да буде крштено, да одраста у једнакости са осталом децом. У Добрици их је, међутим, било више од 70 некрштених, па сам у договору са црквеним одбором бесплатно обавио овај чин крштења, што цркви није одмогло, али је зато мештанима много значило - каже протојереј Горан Стојановић, који у том селу службује две и по године.

Захваљујући мештанима којима је Бог дао да имају више иметка, сва деца која су се крстила на Сретење добила су слатке пакетиће, а протојереј је најавио да ће током ове године организовати и бесплатно масовно црквено венчање.

Млади протојереј Горан Стојановић има пуно елана и мотива да брине о мештанима Добрице. Чим је ступио у службу, уз помоћ богатијих становника села прикупио је новац за обнову два века старе Цркве Преображења Господњег, док су они сиромашнији помагали око грађевинских и других радова.

- У ова тешка времена сви треба међусобно да се помажемо и да бринемо за своју душу, а не за материјалне ствари. Јер, на крају пред Бога сви оду скрштених руку и само са својом душом - истиче сеоски свештеник.

Извор: Новости, Ј. Јовановић