Бањалучки хорски сусрети

Бањалучки хорски сусрети
Бањалучки хорски сусрети
Бањалучки хорски сусрети
Бањалучки хорски сусрети

Према утврђеном програму 5. октобра 2012. године у 19 часова, на платоу испред храма Христа Спаситеља, Бањалучки хорски сусрети су отворени заједничким наступом мјешовитих хорова „Свети Андреј Критски“ из Лакташа, „Уна“ из Новог Града и СПД „Јединство“ из Бања Луке (диригенти: Алекса Малић, Горан Вулета, Немања Савић).

После отварања у програму ''Из народне ризнице'' наступиле су народне пјевачке групе: Куд „Омарска“, „Другарице из младости“ из Верића, КУД „Опанак“ из Борковића и „Срце Кнежпоља“ из Кнежице (умјетнички руководиоци: Мићо Ћуп, Борка Вучковац, Зоран Граховац, Мирко Борисавић).

У Концертној дворани Банског двора у 20 часова почео је концерт хорске музике који су извели Владимир Милер и Басо Профондо из Москве, Мадригалски хор ФМУ из Београда и СПД „Јединство“ из Бања Луке (диригенти: Александар Вујић и Немања Савић).

У храму Свете Тројице са почетком у 21,30 часова наступио је Хор софијских дечака (диригент Адриана Благоева).

У суботу, 6. октобра у 10 часова, у програму Хорска музика и музичка традиција учествовали су диригенти и представници хорова, представници изворних група и гости фестивала. У 12 часова у Музеју Републике Српске одржан је концерт младих на коме су учествовали: Дјечји хор СПД „Јединство“, из Бања Луке, Мјешовити хор Средње музичке школе „Владо Милошевић“из Бања Луке и Гудачки оркестар Средње музичке школе „Владо Милошевић“. У Концертној дворани Банског Двора у 20 часова, на затварању Бањалучких хорских сусрета, учествовали су: Ораторијски збор цркве Свети Марко „Cantores Sancti Marci“ из Загреба, Мадригалски хор ФМУ из Београду, Хор софијских дјечака из Софије, Мјешовити хор СПД „Јединство“ из Бања Луке, Мјешовити хор Универзитета у Бањој Луци (диригенти: Адриана Благоева, Александар Вујић, Немања Савић, Јурица Петар Петрач).

Извор: hhsbl.org