Бањалука неће окренути леђа својој браћи

Нећемо дозволити да БиХ призна „републику Косово", неправда не може постати правда, лаж не може постати истина и зато ће Косово остати Србија, поручено је са протестног митинга у Бањалуци

Бања Лука Бањалука, 26. фебруара 2008.- Република Српска никада неће дозволити да Босна и Херцеговина призна једнострано проглашену „републику Косово" и неће окренути леђа својој браћи на Космету и Србији, основна је порука данашњег протестног митинга „1244" који је одржан на Тргу Крајине у Бањалуци. Према речима Бранислава Дукића, председника Српског покрета невладиних организација организатора митинга, протест је организован не само због неслагања са „отимањем дела територије Србији, него и због тога да и Република Српска сутра не би постала друго Косово и Метохија".

Пред, према процени, више од десет хиљада грађана, председник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић је рекао: „Окупила нас је велика неправда - отимање Косова и Метохије од суверене међународно признате државе Србије. Овде се данас не делимо на власт и опозицију, јер све српске партије подржавају Србију у одбрани своје територије и наше историје". Радојичић је нагласио да је тумачење по којем је „Косово изолован случај" неприхватљиво, и упозорио да ако се призна независност јужне српске покрајине „право на независност имају и други сецесионистички покрети широм света".

Републички премијер Милорад Додик је поручио: „На беџу који носим пише 'Косово је Србија'. И тако ће остати, јер никада нећемо признати насиље којим је Косово одвојено од Србије. Косово је и наш вечити интерес". Он је рекао да српски народ треба да се брани демократским средствима, мирним и достојанственим демонстрацијама, јер на то светски моћници немају прави одговор. Преносећи захвалност председника и премијера Србије, Бориса Тадића и Војислава Коштунице, на подршци коју Република Српска даје Србији, Додик је нагласио: „Наше је да радимо и да се развијамо, јер само тако можемо сачувати и Републику Српску и помоћи Србији".

Став српских парламентарних странака пренео је шеф Клуба посланика Српске демократске странке Борислав Бојић: „Никада нећемо издати браћу на Косову против којих су се заверили они који не признају ни Божију ни овоземаљску правду. Наша света обавеза је да не дозволимо тргање Косова и Метохије из утробе Србије. Помозимо нашој браћи на Косову сада када им је најтеже". Ако се, ипак, деси да већина земаља призна „републику Косово", истакао је Бојић, „онда нема разлога да и Република Српска не крене својим путем. Косово и Метохија нема цену јер није и никада неће бити на продају. Оно је било и остаће Србија, јер нема те силе која од неправде може направити правду, од лажи истину и нема начина на који нас неко може натерати да се одрекнемо себе и своје колевке", био је недвосмислен председник републичке борачке организације Пантелија Ћургуз. „Вековима је Косово било под Отоманском империјом, па га је Србија вратила. Затим је било под окупацијом фашистичких и нацистичких сила да би опет било српско. Тако ће бити и сада".

Представник Студентске уније Новица Короман је прочитао писмо којим су студенти из Косовске Митровице захвалили на подршци колегама са Универзитета у Бањалуци. Прочитано је писмо које је фудбалер Црвене звезде и репрезентације Србије Огњен Короман упутио учесницима митинга „1244". На митинг је позван и премијер Србије Војислав Коштуница, који због обавеза није могао да допутује у Бањалуку. Митингу је присуствовао и председник Републике Српске Рајко Кузмановић, градоначелник Бањалуке Драгољуб Давидовић, шефови српских посланичких клубова у Народној скупштини Републике Српске и свештенство Бањалучке епархије.

На протестном митингу ношени су транспаренти на којима је писало: „Косово је Србија - потписник Република Српска", „Косово је срце Србије", „Косово - најскупља српска реч", „Уједињене нације - показале сте право лице", „Косово је и наша колевка", „Сви срцем за Косово", „Спрем'те се спрем'те"... Ношени су и портрети Владимира Путина, а на једној америчкој застави био је придодат кукасти крст.

Извор: www.politika.co.yu - Боро Марић