Баваниште - Дани ћирилице

ЋирилицаУ Баваништу су, уз Божју помоћ, од 23. до 25. маја одржани, седми по реду, ''Дани ћирилице''. Намера организатора је да окупи што већи број деце у циљу чувања српске културне баштине, обичаја и православне вере. Окосницу манифестације чини конкурс за најуспешнији литерарни рад, најлепши краснопис, калиграфски рад, вез и рељеф. Тема за литерарни рад је била ''Зашто пишем ћирилицом'', а за ликовне радове ''Доброта''.

На конкурсу је учествовало 2190 ученика из 146 школа из стотинак места из Србије, Републике Српске и Норвешке, а најуспешнијима је подељено 50 награда и 40 похвала.

Пратеће програме чиниле су: изложба најлепших дечјих радова приспелих на конкурс, изложба керамике и веза, изложба икона студената Академије СПЦ за живопис и консервацију и округли сто на тему ''Фолклор данас'' (пети циклус), који је припремио проф. др Ненад Љубинковић, а водила мр Смиљана Ђорђевић.

Малу радионицу калиграфије успешно је водио професор Драган Боснић.

До Манастира Баваниште учесници манифестације су, и ове године, најрадије ишли фијакером.

Народне песме и игре изводили су: Фолклорни ансамбл ''Тиквеш'' из Кавадараца, фолклорне групе из Блаца, Глогоња и Гроцке и свих пет група КУД-а ''Жарко Зрењанин'' из Баваништа.

У суботу, 31. маја, првонаграђени ученици, заједно са средњим ансамблом КУД-а ''Жарко Зрењанин'', обишли су Музеј СПЦ, Саборну цркву и Вукову задужбину, а потом били на пријему код ЊКВ Принца Александра и Принцезе Катарине Карађорђевић.

Резултати конкурса и ближе информације могу се наћи на сајту: wwww.cirilica.org.yu