Баварска државна библиотека вратила књиге издавача Геце Кона Народној библиотеци Србије

Баварска државна библиотека је 7. априла 2016.г. вратила 203 наслова београдског издавача Геце Кона Народној библиотеци Србије. Ове књиге су биле плод националсоцијалистичког ратног плена који је доспео 1943.г. у збирку Барварске државне библиотеке.

Геца Кон (1873 – 1941) важио је између два светска рата за најзначајнијег издавача и књижара јужноисточне Европе. Рођен 1873.г. у Хабзбуршкој монархији, живео је од 1901.г. као књижар у Београду. Већ 1905. је почео да, као самостални издавач, објављује и убрзо се развио у једног од најзначајнијих издавача на Балкану. Ова  издавачка кућа је 1934.г. преображена у акционарско друштво. Након што је немачки вермахт ушао у Србију 1941.г., издавач Геца Кон је са својом целокупном фамилијом био убијен, а издавачка кућа 1942. била од стране окупационе власти угашена.

Почетком 1943.г. Херман Герстнер, директор војне књижнице у Београду, који је иначе у цивилној служби био библиотекар у Баварској државној библиотеци у Минхену, организовао је транспорт заплењених књига овог издавача. На основу листе књига упућенih Баварској државној библиотеци, може се реконструисати да је тада готово 600 примерака књига стигло у Минхен.

У опсежном и вишегодишњем испитивању пошло је за руком експертима Баварске државне библиотеке да пронађу још преостала 203 наслова, међу њима преводе дела Карла Маркса и Сигмунда Фројда. Остали примерци књига су вероватно изгорели у пламену бомбардовања Баварске државне библиотеке. Како се наследници Геце Кона, и мимо кооперације са организацијом Jewish Claims Conference, нису пронашли, то је одлука пала да се та збирка врати у састав Народне библиотеке Србије, и то на један високо симболичан датум: један дан након што је вермахт пре 75 година нападом на Краљевину Југославију без објаве рата у ваздушном нападу Народну бинблиотеку Србије готово сравнио са земљом у  коме је готово целокупна збирка претворена у прах и пепео.

Баварска државна библиотека жели да се овим гестом јавног повратка књига и рукописа покаже одговорном за свој удео у националсоцијалистичкој неправди. То ваља схватити и као део културе сећања на жртве националсоцијализма као што је Геца Кон које се не смеју заборавити ни од генерације која је доцније рођена, истиче др Клаус Цејнова, генерални директор Баварске државне библиотеке у Минхену.

Протођакон Зоран Андрић