Базел очекује 15.000 младих хришћана на слету у организацији манастира Тезеа

У Базелу ће се од 28. децембра о.г. до 1. јануара 2018. г. одржати 40. европски омладински слет у организацији манастира Тезеа.

На слету, којем ће присуствовати 15.000 младих хришћана из више од 45 земаља, очекује се да ће млади „дати пример миротворачког заједништва религија, народа и култура“, рекао је брат Ришар из Тезе-заједнице. Он додаје да су многи млади у Европи забринути због нарушавања човекове животне средине, политичке нестабилности и неравноправне расподеле добара.

Хришћанска заједница у Тезеу, у Бургундији, од свога оснивања 40-тих година прошлог века постаје духовни центар младих и породица из целе Европе. У овом тренутку манастир има 100 сабраће из различитих хришћанских конфесија, на чијем  челу се налази Немац Алојз Лезер. Почев од 1978. манастир кроз целу годину организује сусрете не само у својим просторијама, у својој порти, већ и у европским градовима. Овога пута први пут се организује у Базелу, који се налази на троуглу трију земаља, и на слету ће бити заступљене хришћанске заједнице из Швајцарске, Француске и Немачке.

Први европски омладински слет поводом Нове године организован је 1978. у Паризу, док је у Бечу одржан два пута 1992/93. и 1997/98. године.

Извор: Катпрес (превод  - Информативна служба СПЦ)