Беч: Нови изазови за школу и образовање

У уторак, 13. марта ове године, у свечаној сали Рајфајзен банке у другом бечком округу, Асоцијација католичких удружења Аустрије организовала је симпосион на коме су угледни представници из света политике и медија говорили на тему изазова који стоје пред образовним системом.

Поздравно слово одржао је државни секретар мр Хелмут Кукачка, а затим су се присутнима обратили професор Универзитета др Стефан Хопман, др Матиас Штролц председник  Неоса, мр Андреа Пилц, која се налази на челу Канцеларије за образовање и школство Надбискупије бечке и мр Стефан Герер, у улози модератора.

Након јавне дискусије, подвучени су заједнички закључци да образовни систем Аустрије не сме у социјалном и политичком смислу да се затвори, али и да не тежи промени по сваку цену. Сваки ученик има различите таленте и посебна интересовања, а савремени образовни систем мора ове захтеве узети у обзир при том надокнађујући евентуалне недостатке. Такође, истакнута је потреба за неговањем етичких принципа у образовању, нарочито у вези са појавом дигитализације која долази, по једнима од Господа, а по другима од људских етичких норми и закона.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска