Беч: Посветиће се јерменски епископ

Беч ће имати свог јерменског-апостолског епископа, јер ће Католикос- патријарх свих Јермена Карекин II хиротонисати за епископа досадашњег патријарховог делегата Тирана Петросјана 12. маја 2019. у Ечмиадзину. Нови архијереј ће се увести у дужност 11. маја. Биће рукоположен 17. маја, а 19. маја одслужиће прву Литургију у јерменској цркви Св. Хрипсине у 3. Бецирку.

Као патријарашки делегат нови епископ биће надлежан за Средњу Европу (Аустрија, Чешка, Словачка и др.) и Скандинавију. Новоизабран архијереј изјавио је да је поносан што ће „неговати предивну традицију наше Јерменске апостолске Цркве“. Ова Црква у Аустрији одржава преко Фондације Про Оријенте посебно добре односе са Римокатоличком Црквом, али и са другим Црквама има блиску сарадњу преко Аустријског савета Цркава.

Тиран Петросјан је студирао на бечком католичком Богословском универзитету, а докторирао је 2009. из Литургијке на тему „Литургијске реформе католикоса Симеона I Ереванци (1763 -1780): Богослужбена година и календар Јерменске Цркве“.

У Аустрији верници Јерменске Цркве живе од 17. века, међу којима је био и Јован Диодато који је отворио прву бечку кафану. После Првог светског рата многе јеврејске породице су се преселиле из тадашњег Османског Царства у Аустрију, и  неке од њих су  држале чувене фирме тепиха и били су познати као „поуздани и поштени трговци“.

Педесетих година прошлог века у Аустрију су пристигли многи јерменски студенти из Ирана, Грчке, Турске и арапских земаља, а неки од њих после окончаних студија овде су остали. Највећи прилив Јермена у Аустрију догодио се у другој половини 70-тих година из Либана и Ирана, а касније и из совјетских република.  У Аустрији треба да их је око 8.000 и углавном живе у Бечу и околини, а један мањи број у Грацу, Салцбургу, Линцу, Клагенфурту, Инсбруку и др.

Извор: Катпрес (с немачког Инфо служба СПЦ)