Беч: Предавање о неготинском храму Свете Тројице

Наши земљаци који живе и раде у Бечу овог викенда биће у прилици да сазнају нешто више о историји и значају једног од најлепших храмова Источне Србије, цркви Свете Тројице у Неготину.

Темељи неготинског Саборног храма, такозване „нове“ цркве, постављени су 8. маја 1872. године у време владике Евгенија Симоновића који је службовао у Неготинској епископији а касније и сахрањен поред олтара овог храма. Изградња је трајала четири године, а храм је освештан на Ђурђевдан 1876. године, непосредно уочи Српско-турских ратова.

Уређење њеног ентеријера трајало је безмало три деценије. Фреске и иконостас дело су Стевана и Полексије Тодоровић, али и њихових ученика Николе и Милисава Марковића. Данас, после 118 година, овај иконостас јединствене лепоте, са благословом Епископа тимочког г. Илариона, коначно ће бити рестауриран. И управо ће занимљива историја овог храма бити тема предавања које ће у Саборној цркви Светог Саве, у трећем бечком округу, у улици Veithgasse 3, у суботу, 9. марта, након вечерње службе приредити јереј Марко Пајчин, старешина цркве Свете Тројице. После предавања биће одржана и промоција вина манастира Буково којој ће присуствовати архимандрит Козма, игуман те светиње.

Предавање о неготинској новој цркви, али и значају Неготина кроз векове, јереј Марко Пајчин приредиће и у цркви Васкрсења Христовог, у другом бечком округу, Engerthstrasse 158, у недељу, 10. марта, после свете Литургије.

Извор: Епархија тимочка