Беч: Тиха шетња у знак подршке прогоњеним хришћанима

У петак, 24. маја 2019, традиционални тихи марш у подршку прогоњених хришћана поново ће се одржати у центру Беча, на који позива екуменска организација за људска права „Хришћани у невољи“. Очекују се хришћани различитих вероисповести. Своје учешће су званично потврдили: војни бискуп Вернер Фрајштетер, српски православни епископ Андреј (Ћилерџић), старокатолички бискуп Бернхард Хајц, грчки православни викарни епископ Јоанис Николицис и национални директор установе „Мисио“ П. Карл Валнер. Тихи марш се већ неколико година одржава на почетку „Дуге ноћи цркава“.

„Никада до сада толико много хришћана није било прогоњено, протерано и убијено као данас само због своје вере, а у многим кризним регионима они су постали угрожена мањина и потребна нам је помоћ“, рекао је генерални секретар хуманитарне службе „Хришћани у невољи“ Елмар Кун уочи догађаја. Наравно, није реч само о хришћанима. „Заједно смо истакли знак слободе веровања свих људи у нашем тихом маршу и ове године", каже Кун.

Састанак учесника је у 16.45 ч. на Стефансплацу. Марш затим траје од 17 ч. преко Кернтнер Штрасе и Албертинаплаца до лутеранске градске цркве (Доротеергасе 18), где се скуп завршава екуменском молитвом. У 18 часова у цркви Св. Ане (Анагасе 3б) биће одржана миса за прогоњене хришћане.

Генерални секретар Кун је за „Катпрес“ рекао да је жеља да се и овиме пружи јасније јавно сведочење о злочинима према хришћана: Ми показујемо за шта се залажемо: за прогоњене хришћане. У исто време јачамо саживот хришћана, муслимана и хиндуса, тако да мирна будућност постане могућа. „Онај који је прогоњен због своје вере, мора добити помоћ и солидарност од нас. Не само од нас, него посебно од хришћани широм света...“, казао је он.

Извор: Катпрес (с немачког Инфо служба СПЦ)