Беч: верски представници исказали солидарност спомен-шетњом

Nach Anschlag: Religionsvertreter demonstrieren ZusammenhaltСпомен-шетњом кроз центар Беча до места злочина терористичког напада у понедељак највиши представници Цркава и верских заједница изразили су своју солидарност и заједништво у четвртак поподне, 4. новембра 2020. Учесници спомен-шетње били су: кардинал Кристоф Шеннборн, рабин заједнице Шломо Хофмајстер, председник Исламске заједнице Имит Вурал, православни митрополит Арсеније (Кардамакис) и евангеличко-лутерански бискуп Михаел Халупка. Ови верски великодостојници  тихо су изразили сећање на  жртве напада.

Поред тога, у комеморацији су учествовали имами и муслимански учитељи религије, реформатски покрајински суперинтендент Томас Хенефелд, методистички суперинтендент Стефан Шрекенфукс, бечки протестантски суперинтендент  Матијас Гајст, председник Будистичког верског друштва Герхард Вајсграб и генерални секретар Бискупске конференције Петер Шипка.

У осврту на овај скуп религијских представника, кардинал Шенборн је представницима медија на маргинама спомена рекао: „Ово је Аустрија. Ко воли Аустрију, не цепа је.“ Важно је одбранити се од свих тенденција које покушавају забити клин неспоразума у народу. Људи у земљи захвални су на просперитету, правди и социјалној кохезији. Све ово не сме бити угрожено, рекао је кардинал: "Ако појединци почине злочин, онда то морате схватити као злочин тих појединаца. Тада за то не смете сматрати одговорним читаве групе или друштво. Не постоји кланска одговорност."

Иницијативу за кратки спомен-шетњу дао је рабин Јеврејске општине Шломо Хофмајстер. „Ако се мржња, агитовање и насиље врше у име религије, морамо бити први који ће се супротставити и осудити и јасно ставити до знања да тога нема“, рекао је Хофмајстер: „У име Бога нема мржње ни насиља." Представници религија би се успротивили било којој злоупотреби религије и верских вредности, које су на крају основа западног друштва.

Катпрес (с немачког Р.Ракић)