Бечеј: 75 година од Шајкашко-новосадске рације

Бечеј: 75 година од Шајкашко-новосадске рације
Бечеј: 75 година од Шајкашко-новосадске рације
Бечеј: 75 година од Шајкашко-новосадске рације
Бечеј: 75 година од Шајкашко-новосадске рације

Завршно обележавање седамдесетпетогодишњице Шајкашко-новосадске рације одржано је 29. јануара 2017. године у Градском позоришту у Бечеју.

Почаст невино страдалим жртвама окупаторског режима поред грађана Бечеја, одали су и председник општине Драган Тошић, потпредседница скупштине Аутономне Покрајине Војводине Снежана Седлар, помоћник покрајинског секретара за односе са верским заједницама Мирослав Илић, представници Епархије бачке и Српске православне Црквене општине бечејске.

-Присећање на страшне злочине који су почињени за време Другог светског рата не чини се да би се упирало прстом у кривце јер то треба пустити суду историје, рекао је председник општине Драган Тошић и додао да се годишњица Велике рације обележава са циљем да се сетимо свих жртава које су страдале због безумне фашистичке идеологије.

Протопрезвитер Владан Симић, секретар Епископа бачког, је рекао: -Дужност свих нас, потомака и наследника културе и националног идентитета оних који су страдали у рацији у Бачкој, да се свих њих сећамо у нашим молитвама и да их не препустимо забораву. Оно што је можда горе и теже од препуштања забораву ових светих и невиних жртава Рације јесте покушај појединаца, како у оним временима послератним да заташкају истину о Рацији, тако и у неким новим временима, када се покушава да се изједначе жртве Рације са оним жртвама које су се догодиле непосредно по ослобођењу наше земље у Другом светском рату.

-Разлог је врло једноставан, људи који су убијени у рацији 1942. били су убијени само зато што су били Срби, Јевреји или можда неке друге националности која је стајала на путу остварењу фашистичке идеје Миклоша Хортија и његових присталица, додао је протопрезвитер Владан Симић.

После обраћања представника локалне и покрајинске власти, одржана је промоција књиге архимандрита Јована Радосављевића Рација и логори у Бачкој за време Другог светског рата. О књизи је говорио протопрезвитер мр Милован Миодраговић. Потом је  приказан документарни филм Деца бесмртности.

Извор: Епархија бачка