Бечка професорка добитник „Нобелове награде за теологију“

Предавач теологије на  римокатоличком Теолошком факултету Бечког универзитета, професорка Маријана Шлосер добила је овогодишњу награду познату као "Нобелова награда за богословље“  ватиканске „Задужбине Јозеф Рацингер – Бенедикт XVI". Ово је објавио председник Управног одбора Задужбине патер Федерико Ломбарди у четвртак на конференцији за новинаре у Риму. Други добитник Рацингерове награда ове године је светски познати швајцарски архитекта Марио Бота. Награде ће бити уручена 17. новембра 20118. у Ватикану.

Професорка Маријана Шлосер (58), пореклом из Баварске, налази се на челу Института за богословље духовности на бечком Католичком богословском факултету од 2004. године. Кардинал Ђанфранко Раваси, председник Папског савета за културу и члан Саветодавног научног одбора Фондације, рекао је да је проф. Шлосер позната пре свега као познавалац историје ране Цркве и средњовековне теологије. То је након Францускиње Ане-Мари Пелетјер друга жена која је добила ову нграду за богословље. Раваси је указао на њена истраживању о  Бонавентури (1221-1274), на коме је Јозеф Рацингер  1959. г. написао своју  хабилитација тезу. Она се, између осталог, бави прикупљањем преосталих списа Рацингерових    ради објављивања у једном тому.

Године 201. њу је папа Фрања поставио за члана Међународне богословске комисије. Она је од 2016. г. члан папске Комисије за истраживање историје женског ђаконата. Члан је и Богословске комисије Аустријске бискупске конференције и саветник у Комисији за догматска питања Немачке бискупске конференције.

Извор: Катпрес (с немачког Инфо служба СПЦ)