Бечки кардинал: Узроке Првог светског рата тражити у национализму 19. века

Кардинал Кристоф Шенборн  описао је Први светски рат као „семе катастрофе 20. века“ у својој беседи на завршној миси Аустријске бискупске конференције у Маријацелу.

Да се није догодио Први светски рат, ни национализам ни комунизам не би се појавили у овом облику, нагласио је кардинал Шенборн у својој беседи. Сва настојања на европским интеграцијама била су отежана услед последица овога рата.

Разлоге за Светски рат треба тражити већ у 19. веку, када је Европа све више прихватала национализам и расну идеологију. Кардинал је описао обе друштвене појаве као „идолопоклонство“ и „одбацивање истинског Бога“.

Али, чак и у најгорим временима 20. века Бог је послао светлост,  што је показало да „Бог и у најмрачнијим временима не оставља људе на цедилу“.  Шенборн је признао, између осталог, заслуге свете Марије Фаустине Коваслке (1905-1938) и мировни напоре Берте фон Сутнер (1843-1914) и папе Бенедикта XV (1914-1922). Берта фон Сутнер је добитница  Нобелове награде за мир, чија се 100-годишњица смрти обележава ових дана, док је папа Бенедикт   био неуморан у својим напорима да негује мир и покајање.

После рата настале су многе мировне иницијативе, а најзад и екуменски покрет, који се залаже за јединство хришћанских Цркава,  што је плод светских ратова. Сваки појединац, хришћанин, позван је да тражи мир и помирење у свом делокругу рада, истакао је Узорити кардинал бечки, велики теолог и патролог.

Извор: Катпрес