Бечки Набискуп Кристоф Шенборн у Ираку

Надбискуп: само још око 300.000 хришћана у Ираку

Пре уласка Америке и њених савезника и пада Садама Хусеина 2003.г.  у Ираку је живело око 1,4 милиона хришћана, док је сада тај број хришћанских житеља спао на 300.000. Овај податак је саопштио халдејско-католички надбискуп Ербила Башар Варда аустријској медијској агенцији Kathpress. На северном Ираку живи тренутно око 150.000 хришћана, чију половину чине избеглице.

Последња хришћанска избегличка драма збила се прошлог лета 2014.г. када је исламска терористичка милиција у граду Мосулу у северном Ираку преплавила читаву област Ниниве. Надбискуп Варда је у том контексту поступке исламске терористичке милиције назвао ”геноцидом”. Око 120.000 хришћана и Јазида су тада, за само неколико сати, избегли у сигурније области Курда.

Црва се сходно својим средствима и снагама постарала да избеглим људима помогне, саопштио је набискуп Варда. Само у региону око курдског града Ербила уточиште је нашло око 70.000 хришћана. Око 20.000 је у међувремену ту област напустило.

Халдејска црква се у овом тренутку стара за око 10.000 људи. Многи су се уселили у станове које је Црква из својих средстава за њих изнајмила. Црква се стара и за медицинске центре и 14 школа. ”Ми настојимо да избеглицама отворимо перспективе какао не би напустили Ирак”, вели надбискуп за ову агенцију. Због тога је недавно отворен католички универзитет у Ербилу.

Велики проблем у Ербилу је језик. Без владања курдског језика је, за оне који владају само арапским, готово немогуће да нађу упослење, описује набискуп тешке прилике. Многе избеглице су отуда изгубили наду у будућност Курдистана и покушавају да пронађу своју срећу на Западу. Сваке недеље око 30 до 40 породица напушта избегличке кампове, вели Варда.

У аутономном региону Курдистана живот хришћана је бољи него у осталим пределима Ирака, наглашава халдејско-католички надбискуп. То се односи како на сигурност, тако и на социјални положај унутар религиозних мањина.

Варда се нада да ће курдијским трупама, као и њиховим интернационалним савезницима, поћи за руком да још ове 2016. године ослободе област Ниниве и Мосул од исламске терористичке милиције, и додаје да тиме није још све постигнуто. ”Боље би било када би мир растао међу самим становништвом Ирака ”.

Извор: Kathpress – припремио протођакон Зоран Андрић