Бедуини напали и наметнули порез манастиру Свете Катарине на Синају

Најстарији православни манастир Свете Катарине у библијској земљи Синајског полуострва још једном је мета притисака муслиманских екстремиста и локалне власти.

Данашњи арапски исламисти, који воде полуномадски живот у Синајској пустињи, представљају главну претњу животу монаха и стању споменика од светског значаја.

Др Ијаб Рамзу, чувени адвокат, износи новинарима следеће детаље злочина које су екстремисти починили према манастиру и монасима:

„Недавно су грађани области Тала покушали да заузму манастир у јуришном нападу – и на крају су успели да оштете капију и отму два монаха. Монаси су морали да се потчине нападачима и прихвате да им плаћају порез у замену да их не нападају. Осим тога, исламисти и даље прете свештеницима и монасима насиљем, овог пута тврдећи да је манастирска територија својевремено заузета на нелегалан начин.“

Адвокат је истакао да, упркос многим жалбама и апелима, службе безбедности нису уопште реаговале на ову ситуацију, држе се пострани и на неки начин саучествују са исламистима. „Једина псевдосудска инстанца у пустињи је  суд арапских племена који је наметнуо порез монасима од 150.000 египатских фунти (21.000 америчких долара)“, изјавио је адвокат.

Према сведочењу Рамзија, локални органи власти затварају очи пред изјавама екстремиста да ће уништити хришћанство на Синају и „успоставити правду“, што подразумева прелазак хришћанског насеља Ојун Муса („Мојсијеви извори“) у руке муслимана, према наводима из текстова у Курану.

У интервјуу једном вебсајту монах из манастира Свете Катарине, јеромонах Григорије, поменуо је много упечатљивији иступ „Ихвана“ („Муслиманске браће“) властима против манастира и његове сабраће:

„Док смо још били под влашћу председника Морсија, пензионисани пуковник Ахмед Рађаи Атије покренуо је поступак против манастира. У њему је осудио нас због „насртаја на државно земљиште“. Пронашао је да смо ми „нелегално изградили“ 2006. године више манастирских цркава, које фактички потичу из времена Светог цара Јустинијана I (527-565)!“

„Локална власт, коју подржава „Муслиманско братство“, издала је 71 декрет о уништавању цркава из четвртог века, којим су дали Атију прилику да настави са својом акцијом,  тако да је већ на највишем нивоу потврђена оптужница оног који је започео ту лаж“.

Извор: Православие.ру