Белгијски Митрополит о отварању цркава

Недавно је белгијски митрополит Атинагора упутио заменику белгијског премијера и министру правде молбу са предлозима које се тичу поновног отварања цркава, а коју је сачинио после састанка са представницима свих признатих Цркава и религија у Белгији.

Како је Митрополит навео, „министар је спреман да подржи нашу ствар, али је изјавио да нема права да о томе одлучи лично и да се по овом питању мора обавити извесан процес.“

Обраћајући се свештенству, митроплит Атинагора је истакао да је он „први који жели да се поново отворе цркве, али као православни хришћанин - исто као припадници других деноминација и религија -  поштујемо и даље ћемо поштовати државна упуства“. И док чека да се поново отворе богослужбена места, он моли свештенство да у границама могућности наставе са неговањем хришћанског начина живота у парохијама.

За време састанка са министром правде 7. маја 2020. министар је казао да се цркве могу користити само за појединачну молитву. Али то не може бити богослужење, већ само лична молитва верника.

„Веома ми је жао што нико не разуме како ми је као архијереју тешко да кажем својим свештеницима да не служе свету Евхаристију, која је у средишту нашег живота, да  је суштина наше хришћанске вере, а без које се осећамо лишени две важне ствари: општења са нашим Господом и Спаситељем Исусом Христом.“

Најзад, он је замолио вернике да имају мало више стрпљења и да ће ходатајством Пресвете Богородице бити превладана ова последња етапа пандемије, а да они буду уверени да нас Бог ојачава у нади, љубави и вери.

Извор: Orthodoxtimes.com (са енглеског Информативна служба СПЦ)